Contact

A járatokat nem érinti a nagyváradi repülőtér termináljának bővítése

Itthon > Uncategorized > A járatokat nem érinti a nagyváradi repülőtér termináljának bővítése

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke május 3-án részt vett a „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt elindítása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón. Ezen jelen volt még Răzvan Horga, a nagyváradi repülőtér igazgatója, Ionuţ Boldan projektmenedzser, és Gabriel Nistor, a kivitelező cég, a SSAB képviselője.

A repülőtér jelenleg két terminállal rendelkezik: az 1. terminállal, amelyet bővíteni fognak, és a régebbi 2. terminállal. A beruházás megvalósítása által a jövőben egyetlen terminálon fog történni az érkező és elutazó  utasok  kiszolgálása, így megszűnik a két terminálon való működéssel járó összes kellemetlenség, ezáltal javítva a működés hatékonyságát.

A kivitelezés időszaka alatt az utasok a 2. számú (régi) terminált fogják használni, így a járatok indítását-fogadását nem befolyásolják a munkálatok.    

A beruházást a SSAB AG Rt. (fővállalkozó), a  BEMEL AG Kft, és a  ACA ZOORK Kft cégekből álló konzorcium  fogja megvalósítani.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozás vagy érkezés esetén is. A járatokat négy fő csoportra osztották: érkezés/indulás a schengeni országok esetében és érkezés/indulás a nem schengeni országoknál. Az úgynevezett VIP-járatok esetében másodlagos rendszert fognak alkalmazni az érkező/induló járatok esetében. Ily módon óránként 800 utast tudnak fogadni az érkezési és indulási oldalon, mind a hazai, mind a nemzetközi járatok esetében.

,,Az idei év végéig be kell fejezni a teljes beruházást, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor jelentős összegeket veszíthettünk el, amit nem szeretnénk ha megtörténne”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az új épületek túlnyomórészt földszintesek lesznek, bizonyos övezetekben építenek csak emeleteket vagy félemeleteket. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni. 

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, bővítik az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. A repülőgépek jégtelenítésre használható berendezést is vásárolnak.

Ugyanakkor a repülőtéren egy termálvizes fűtési rendszert és egy napelemekből álló központot alakítanak ki, amely beruházások növelik az energiahatékonyságot. A repülőtér a kivitelezési munkálatok időszaka alatt is nyitva marad.

A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növelése” elnevezésű projekt összértéke  177.586.964,51 lej áfa nélkül. Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

Előző <strong>Aláírták a metropolisz-körgyűrű finanszírozására vonatkozó szerződést</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor