Contact

A kerékpárúttal tervezett váradszentmártoni körgyűrű hossza 5,7 kilométer lesz

Itthon > Uncategorized > A kerékpárúttal tervezett váradszentmártoni körgyűrű hossza 5,7 kilométer lesz

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke szeptember 14-i sajtótájékoztatóján ismertette a váradszentmártoni körgyűrű nyomvonalát és az új út műszaki és gazdasági vonatkozású jellemzőit.

A Bihar Megyei Tanács szeptember 16-i rendes ülésén a két variáns közül a nyomvonal második változatát terjesztik a képviselő-testület elé jóváhagyásra, ennek hossza 5,7 kilométer. A projekt szerint az elkerülő utat kétsávosra tervezik, menetirányonként egy-egy sávval, amelyek szélessége 3,5 méter, és több bekötőút is lesz, amelyek teljes hossza 2,27 kilométer. A tervezett menetsebesség 80 km/h.

„A következő lépésben az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaságnak, a Szállításügyi Minisztériumnak és a tárcaközi bizottságnak kell jóváhagynia a projektet, majd a kormány elfogadja a műszaki-gazdasági mutatókkal és a földterületek kisajátításával kapcsolatos határozatokat. A kisajátítandó telkek összterülete mintegy 21 hektár, amiből 8,2 hektárt foglal el az útpálya, a kerékpárút és a környező lakóövezet járdái, 1,8 hektárt a zöld övezetek, míg 6,6 hektárt az árkok, vízelvezető sáncok, útszegélyek. Azt követően, hogy a Szállításügyi Minisztérium műszaki bizottsága jóváhagyja a projektet, elindíthatjuk a pályázati eljárást. Azt tervezzük, hogy októberben meghirdetjük az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó tenderpályázatot. Reményeink szerint jövő tavasszal aláírhatjuk a megbízási szerződést a munkálatokra, így 2023 végére elkészülhet az új körgyűrű. Az uniós források lehívhatóságának határideje 2023 vége, ezért ennek figyelembevételével kell meghatároznunk a jelenlegi finanszírozási programok ütemtervét”, nyilatkozta a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Az elkerülő út nyomvonala  a nagyváradi Hunyadi János utca és a váradi körgyűrű kereszteződésétől fog indulni, ahol egy felüljárót építenek, majd a Pece patak mentén halad tovább. Az útvonal a Püspökfürdő felé folytatódik. Ebben az övezetben egy újabb felüljárót építenek a Váradszentmárton-Püspökfürdő közötti autóút és a vasúti híd felett. A 76-os számú országútra (DN76) való visszatérés egy körforgalmon keresztül történik, amelyet mintegy 50 méterrel a Kardó felé vezető kereszteződés előtt építenének meg a Félixfürdő, Belényes felé vezető kijáratánál.

A nyomvonal mentén egy 2 méter széles kerékpárutat is létesítenek. A DN76-os országút és az új körgyűrű közötti összeköttetés biztosítása érdekében egy körülbelül 900 méter hosszúságú utat is építenek, a Váradszentmárton bejáratánál lévő körforgalom térségébe, közismertebb nevén az ANL lakónegyedbe.

A hatástanulmány szerint a beruházás becsült költsége 220.454.319,03 lej áfával együtt. A beruházás finanszírozása vissza nem térítendő  külső forrásokból történik a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül. A körgyűrű megvalósításának időszaka 17 hónap, ebből három hónap vesz igénybe a tervezés. és 14 hónapot a kivitelezés.

Az elkerülő út hozzájárul a Váradszentmártonon és Félixfürdőn áthaladó forgalom csökkentéséhez, amely a  76. számú országút intenzív közúti közlekedésből adódik.

A megyei tanács soros ülésén terjesztik jóváhagyásra a váradszentmártoni körgyűrű műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozó határozattervezetet is.

Előző Folytatódik a megyei utak melletti árkok kitakarítása

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor