Contact

A kormány jóváhagyta a nagyváradi metropolisz – körgyűrű kivitelezésének finanszírozását

Itthon > Uncategorized > A kormány jóváhagyta a nagyváradi metropolisz – körgyűrű kivitelezésének finanszírozását

Románia kormánya, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium által elfogadta a Nagyvárad metropolisz-övezeti körgyűrűjének támogatását, amely a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közös projektje. Ezt a hírt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke jelentette be a július 25én megtartott sajtótájékoztatón.

A leendő metropolisz-körgyűrű 17 kilométer hosszú lesz, amely összeköttetést biztosít az 1., a 76., és a 79. számú országutakkal Kolozsvár, Déva és Arad irányába, valamint Nagyvárad agglomerációjában épülő új elkerülő utakkal, azaz a fugyivásárhelyi, a nagyürögdi és a váradszentmártoni körgyűrűkkel. 

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium jóváhagyta, hogy ezt a projektet az Anghel Saligy Országos Beruházási Program keretéből finanszírozzák. E szerint a Bihar Megyei Tanácsnak és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak együttesen 201 millió lejt biztosítottak a projektre, amelynek becsült összértéke 289 millió lej áfával együtt.  A beruházás összértékének 70 százalékát a kormány, 23 százalékát a Bihar Megyei Tanács és 7 százalékát a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza.

A társfinanszírozással kapcsolatos határozattervezetet a megyei és a nagyváradi önkormányzatok e havi rendes ülésükön kerül napirendre. A Bihar Megyei Tanács júliusi  rendes ülésének napirendjén szerepel a beruházással kapcsolatos területek kisajátítása is.

A kisajátítandó összterület (telkek, épületek nélkül) 339.980 négyzetméter, Nagyürögd község övezetében 34.580 négyzetméter, Váradszentmárton község területén 198.545 négyzetméter, és Fugyivásárhely községben pedig 106.855 négyzetméter.

A kisajátításért járó kártérítés értéke 7.368.709 lej. A földterületeket a Romániai Közjegyzők Országos Szövetsége által összeállított, „A Bihar megyei ingatlanalapra vonatkozó, 2022-es évre szóló piaci felmérés”  alapján értékelték fel.

„Terveink szerint augusztusban kiírjuk a tendereljárást. Tekintettel arra, hogy ez egy nagyszabású beruházás, a körgyűrűvel kapcsolatos munkálatokat két szakaszra osztottuk. A finanszírozási szerződés aláírásáig felfüggesztési záradékkal kiegészített tendereljárásra kerül sor. Ha minden jól megy, akkor az év végéig két tervezési és kivitelezési szerződést is megköthettünk. A tervezés négy hónapot, a kivitelezés tizennyolc hónapot vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy jövő év tavasszal hozzákezdhetünk a kivitelezési munkálatokhoz, 2024 végéig pedig már közlekedni lehetne az új körgyűrű néhány szakaszán. 2025-ben a metropolisz-övezeti körgyűrű teljes hosszán lehetne közlekedni”, fejtette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Az első szakasz  hossza 9 kilométeres lesz, a Nagyürögdtől és a 76. számú országút felett építendő viadukt között fog húzódni, a Félixfürdő kijárata  felőli részig. A második útszakasz ettől a völgyhídtól kezdődik és Fugyivásárhelyig tart, elkerülve Püspökfürdő és Alkér településeket. 

Az új út kétsávos lesz, egy-egy menetirányonként. Az út nyomvonalán két híd épül, több körforgalom, valamint két viadukt is, az egyik hossza 335,8 méter, a másiké pedig 395,8 méter.

„Ez az úthálózat, a váradi agglomerációban épülő körgyűrűkkel, valamint a leendő metropolisz-övezeti körgyűrűvel együtt tehermentesíteni fogja majd a forgalmat.  Ezáltal a nagyváradi körgyűrűn is jobbak lesznek a közlekedési viszonyok, ugyanis jelenleg 24 óra alatt 20-25 ezer gépjármű halad át ott. Ugyanakkor metropolisz-körgyűrű nyomvonala mentén fekvő, a korszerűsített úthoz hozzáféréssel nem rendelkező térségek esetében is új lehetőségek és új fejlesztési folyosók jönnek létre ”, fűzte hozzá Ilie Bolojan tanácselnök.

Előző Megkezdődtek a margittai ipari park tervezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor