Contact

Befejeződtek a régészeti kutatások Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

Itthon > Uncategorized > Befejeződtek a régészeti kutatások Bihar körgyűrűjének nyomvonalán

Befejeződtek a régészeti kutatások a Bihar község körgyűrűje nyomvonalának mentén feltárt hat lelőhely esetében. A leletek között a különböző történelmi korokból-a késő neolitikumtól a 16-17 századig-  származó tárgyak, illetve azok darabjai, valamint településnyomok találhatóak.

A kutatásokat a Körösvidéki Múzeum régészeti tárának múzeológusai végezték.

A kivitelezők folytatják a munkálatokat,  az út nyomvonalának több szakaszát megtisztítják a növényzettől, földmunkákat végeznek, hogy előkészítsék a terepet, valamint hozzáfogtak az alapinfrastruktúra építéséhez, mint például a gyalogos hidak és a  kerékpáros átjárók.

A beruházás  mintegy 15 százalékban készült el.

„A kivitelezők most minden korlátozás nélkül dolgozhatnak a körgyűrű teljes nyomvonalán. Bihar község körgyűrűjének  útvonalának  három  részen még át kell helyezni a gázhálózatokat, a tervek szerint ez a munkálat áprilisban fejeződik be. Becsléseink szerint idén ősszel nyitjuk majd meg a forgalom előtt a Bihar települést elkerülő útszakaszt. Jövő év tavasszal pedig a Hegyközpályi felé vezető szakasz is elkészül”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Bihar község körgyűrűje két szakaszból áll, amelynek teljes hossza 8,7 kilométer lesz. Az 5,6 kilométeres hosszú első szakasz, a tulajdonképpeni körgyűrű kikerüli Bihar községet, a 3,1 kilométeres második szakasz pedig összeköti Hegyközpályit a leendő körgyűrűvel.

A munkálatok elvégzésével a Dumexim és a Consorzio Stabile EBG Group cégekből álló konzorciumot bízták meg. A szerződés értéke66.363.616,76 lej áfával együtt.  „A Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei utak bővítése- 3. szakasz” elnevezésű beruházás kivitelezésének időtartama 18 hónap a munkálatok megkezdésétől számítva.

Az új út a „Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő megyei úthálózat bővítése” elnevezésű projekt részét képezi, finanszírozását vissza nem térítendő európai uniós pénzforrásokból biztosítják, a 2021-2027 Regionális Operatív Program keretéből.

Mint ismeretes a nagyváradi agglomerációban további négy körgyűrű építése zajlik: Fugyivásárhelyen, ahol az elkerülő út hossza 5,8 kilométer lesz, Biharszentandráson (5 kilométer), Váradszentmártonban (8 kilométer) és Nagyürögdön (8,4 kilométer hosszú).

A Bihar Megyei Tanács jelenleg  nyolc új elkerülő út megvalósításán dolgozik Bihar megyében, amelyek hosszúsága összesen 68 kilométer. Ezek a következőek: 

  • Élesd körgyűrűje – 5,8 km
  • Belényes körgyűrűje – 9,3 km
  • Biharszentandrás körgyűrűje – 5 km
  • Nagyürögd körgyűrűje – 8,4 km
  • Váradszentmárton körgyűrűje – 8 km
  • Fugyivásárhely körgyűrűje – 5,8 km
  • Bihar község körgyűrűje – 8,7 km
  • Nagyvárad metropolisz körgyűrűje, amelynek hossza 17 km.
Előző Kiírták a tendert az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út minden szakaszára

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor