Contact

A tisztaság hónapja Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > A tisztaság hónapja Bihar megyében

Idén A tisztaság hónapja elnevezésű kampányra ezúttal májusban kerül sor. Ezt Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület elnöke jelentette be az április 28-án tartott sajtótájékoztatóján.

„A  tavalyi kampány kedvező tapasztalataiból kiindulva, amikor is jól működtek a dolgok, elhatároztuk, hogy idén is megszervezzük  ezt az akciót. Nem akarunk rendszertelen időközönként akciókat tartani, hanem közép- és hosszútávon szeretnénk megvalósítani ezeket. Olyan hatékony akciókban gondolkodunk, amelyek hozzájárulnak a Bihar megyei lakosok jobb mentalitásának kialakításához a környezetünk tisztaságával kapcsolatban. Éppen ezért arra törekszünk, hogy a gyermekek ökológiai, társadalmi nevelésére fókuszáljunk. Azt akarjuk elérni, ne legyen szükség arra, hogy ilyen jellegű akciókat szervezzünk a jövőben. Ez azt jelentené, hogy sikerült megváltoztatni mindannyiunk gondolkodásmódját, és nem dobjuk ki mindenhova a hulladékokat, hanem civilizált módon tároljuk, tiszteletet tanúsítva a környezetünk iránt, amit az Isten teremtett számunkra ebben a megyében. Azonban, amíg ez bekövetkezik, még fontos lépéseket kell tennünk, de Bihar, az egyetlen megye Romániában, ahol öt különálló frakcióban gyűjtik a hulladékokat. Már több mint egy éve elkezdtük ennek a rendszernek az alkalmazását, és 30 százalék feletti a szelektív hulladékgyűjtés aránya”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A kampány keretében két versenyt szerveznek: az első „Bihar megye takarítási bajnoksága”, amelyen a megye községei és városai vehetnek részt, valamint a második megmérettetés, az „ÖkoProvokáció” elnevezésű, amely az előkészítős osztályos gyerekektől kezdve egészen a XII. osztályos tanulókig minden diáknak szól.  

 „Bihar megye takarítási bajnokságát” a megye *hat hulladékgyűjtési régiójában tartják meg, ahol az Ecolect csoport bevezette az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszert (SMID). Az összegyűjtött hulladékmennyiség függvényében mindegyik régióban három-három díjat osztanak ki, az első helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 50 ezer lej, a harmadik helyezésért pedig 30 ezer lej. A nyereményeket az önkormányzatoknak egy olyan környezetvédelmi projekt finanszírozására kell fordítaniuk, amely a gyermekeknek szól. A nyereményalap 1.080.000 lej, a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása 500 ezer lej.

Az akció nyerteseinek kijelölésénél figyelembe veszik a májusban összegyűjtött hulladékok mennyiségét valamennyi területi-közigazgatási egység esetében, amelyet elosztanak a lakosság számával.

A tisztasági hónap kampányának keretében szervezendő második verseny, az „ÖkoProvokáció” minden olyan diáknak szól, aki beiratkozik a Bihar megyei EcoClubba, amely a környezet megóvásával foglalkozó önkéntesek közössége. Minden diák, aki igazolni tudja, hogy jelen volt legalább két takarítási akción, egy nyereménysorsoláson vehetnek részt, amelyen egy 500 lej értékű utalványt nyerhetnek saját maguk számára, emellett pedig egy 1000 lej értékű összeget kaphatnak, amit az a közösség használhat fel, amelynek tagja a nyertes tanuló. Bihar megye hét hulladékgyűjtési övezetének esetében, beleértve Nagyváradot is összesen 21 díjat ajánlanak fel három-három diáknak.

„Ezúttal is bevonjuk az akcióba az egész közösséget, a vallási felekezetektől, a tanintézetektől, tanfelügyelőségtől, egyetemtől kezdve egészen a Környezetvédelmi Ügynökségig, a Környezetvédelmi Őrségig, Erdészeti Őrségig, valamint több olyan szervezetig, amelyek a lehető legkonkrétebb módon közreműködnek a projekt megvalósításában.  A köztisztasággal foglalkozó szolgáltatók fogják biztosítani a hulladékgyűjtéshez szükséges eszközöket, kesztyűket és szemetes zsákokat, és ingyenesen elszállítják az akciók során összegyűjtött szemetet. Ezen cégek 20-20 ezer lejjel járulnak hozzá a nyereményalaphoz. Biztos vagyok benne, hogy a cégek, vállalkozások is támogatást fognak nyújtani, legyen az pénzügyi, vagy konkrét akciók megszervezésének formájában”, fejtette ki Mircea Mălan megyei alelnök.

Tavaly júniusban szervezték meg a tisztaság hónapját a megyében. Akkor összesen 1.700 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Megújult az Ecolect Bihar honlapja

Mircea Mălan, az Ecolect csoport elnöke bejelentette az egyesület új honlapjának elindítását, a következő elérhetőséggel: https://ecolectbihor.ro/. Ez lesz a fő kommunikációs csatorna mindazokkal, akik májusban takarítási akciókat szerveznek, vagy részt vesznek ezeken.

A versenyek szabályzatával, a nyeremények odaítélésénél figyelembe vett hulladéktípusokkal, a zsűrivel és a nyertesek kijelölésével, a kampányt támogató partnerekkel stb. kapcsolatos részleteket az Ecolect weboldalán olvashatnak a következő linken: https://ecolectbihor.ro/luna-curateniei-in-judetul-bihor-editia-2022/.

*1B. övezet- Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapju, Szalárd, Vizesgyán;

2. övezet– Élesd városa, valamint Esküllő, Kisősi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár Sonkolyos, Cécke, Rév községek;

3. övezet– Nagyszalonta városból, valamint  Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós községekből áll;

4. övezet– Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh városokból, valamint Bondorasszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Biharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Dragánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak községekből áll;

5. övezet– Margitta város, valamint  Érábrány, Vedresábárny, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Felsőderna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős községek;

6. övezet- Székelyhíd és Érmihályfalva városok, valamint Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Diószeg, Biharfélegyháza, Érszalacs, Érsemjén, Értarcsa és Paptamási községek.

Előző <strong>Tizenegy ajánlat érkezett a Nagyváradi Metropolisz Övezetben létesítendő körgyűrűk építésére</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor