Contact

Aláírták a duális oktatási központ finanszírozási szerződését

Itthon > Uncategorized > Aláírták a duális oktatási központ finanszírozási szerződését

Ligia Deca tanügyminiszter és Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke augusztus 25-én Nagyváradon aláírták a duális oktatási központra vonatkozó finanszírozási szerződést. A nagyváradi kampusz a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett beruházás.  

A szerződés aláírására az oktatási kampuszban került sor, az eseményen többek mellett részt vett Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, Constantin Bungău, a Nagyváradi Egyetem rektora, Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője, akik a projekt partnerei, valamint Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, és a kivitelező cég képviselői.  

A duális oktatási központ létesítése egy olyan projekt, amely a felsőfokú és az egyetem előtti oktatási intézmények, valamint a helyhatóságok és a magáncégek együttműködésén alapul.

„Gyakorlatilag a duális képzés teljes működési rendszere valósul meg, azaz az iskolák együttműködnek az üzleti szféra képviselőivel. Számunkra nagyszerű dolog, hogy a duális oktatási központok  finanszírozására vonatkozó első szerződést egy majdnem kész kampuszban írjuk alá. Ez esetben a Bihar megyei helyhatóság érdeme, hogy sikerült megvalósítania ezt a projektet, itt már jóval az ilyen beruházásokra vonatkozó pályázati kiírás előtt megértették ennek a lényegét. Szimbolikus, hogy az első ilyen szerződést, amely a duális oktatási központ működtetését finanszírozza itt írjuk alá, ugyanis ezen oktatási forma több mint 40 százaléka Bihar megyében valósul meg”, nyilatkozta Ligia Deca tanügyminiszter.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke kijelentette: „Ez egy fontos momentuma a nagyváradi és a Bihar megyei szakoktatás számára. Szeretném megköszönni Deca miniszter asszony támogatását, és azt,, hogy a finanszírozási szerződés aláírása alkalmával ellátogatott a kampuszba .Ugyanakkor köszönettel tartozom az állami-  és a magánpartnereinknek is ”

A finanszírozási szerződés aláírása után Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke  bemutatta a tanügyminiszternek a nagyváradi duális oktatási kampuszt, amelynek kivitelezési munkálatai már 95 százalékban elkészültek.

„A nagyváradi kampusz egy fontos projekt a megye fejlődésének és a gyermekeink jövője szempontjából. Azt szeretnénk, ha a diákok ne külföldön képzeljék el jövőjüket, hanem a szülőföldjükön maradjanak, ahol olyan munkahelyet találhatnak, amely jó megélhetést biztosítanak számukra”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.  

A projekt összértéke 147.009.818,89 lej áfával együtt, azaz több mint 29 millió euró. Ebből az összegből pedig 20.841.983,64 lej, áfa nélkül a Bihar Megyei Tanács önrésze, ami az elszámolható költségek 20,01 százalékát jelenti.

A projektet az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretéből finanszírozzák.  A program oktatásra vonatkozó részének keretéből, amelynek elnevezése: 15. Komponens – Oktatás, Reform 4.-Átfogó szakképzés megvalósítása a műszaki felsőoktatás számára.

A látogatás alkalmával a tanügyminiszter találkozott azon cégek képviselőivel, amelyek tagjai a nagyváradi kampusz konzorciumának, valamint a Nagyváradi Egyetem küldötteivel és az egyetem előtti oktatásban dolgozó pedagógusokkal. 

A kampusz megvalósításának érdekében konzorcium alakult, amelynek összesen 18 tagja van, vagyis két helyhatóság: a Bihar Megyei Tanács (projektvezető) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, öt tanintézmény: a nagyváradi Traian Vuia és Mihai Viteazul műszaki kollégiumok, az élesdi Alexandru Roman, a vaskohsziklási Unirea és a váradi Constantin Brâncuşi szaklíceumok, amelyek kiegészülnek a Nagyváradi Egyetemmel és a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a következő kilenc magáncég és egyesület: Faist Mekatronic Kft., Connectronics România Kft, Vernicolor Rt, Celestica Kft, Purem Oradea Kft, Nidec Kft., Plexus Services RO Kft., Bihor West Szakmai Egyesület, Bihari Vállalkozások Szövetsége.

A nagyváradi duális oktatási központban a Bihar megyei diákok a következő szakmákban szerezhetnek képesítést: mechanika, ipari építkezések és egyéb közmunkák, elektromechanika, elektroautomatika és vegyipar. A diákok havi 400-1000 lej közötti ösztöndíjban részesülnek, ugyanakkor ingyenesen lakhatnak a központ bentlakásában, napi háromszori étkezést és közlekedési támogatást biztosítanak számukra.

A nyolc épületből álló kampusz keretében osztálytermeket, laboratóriumokat, műhelyeket alakítottak ki a különféle szakmák képzésére, ugyanakkor egy étkezde, orvosi rendelők, uszoda és sportterem is fog működni, valamint egy 140 szálláshellyel rendelkező bentlakás is.

Előző Megkezdi működését a hulladékkezelő állomás

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor