Contact

Megkezdi működését a hulladékkezelő állomás

Itthon > Uncategorized > Megkezdi működését a hulladékkezelő állomás

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke augusztus 24-én sajtótájékoztatót tartott a nagyváradi mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomáson, ismertetve a rendszer működését és előnyeit.   

„Az állomás üzembe helyezésével megkezdődik a Bihar megyében egy év alatt keletkező 90 ezer tonna háztartási hulladék kezelése.”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás a következőkből áll:

• A hulladékok átvételére szánt csarnok (egy zárt fémszerkezetű épület, hogy megakadályozzák a kellemetlen szagok terjedését);

• Épület a hulladékok kiválasztására;

• Bioszűrő, a hulladékok átvételére elkülönített és az előkezelésre szánt épület levegőjének tisztítására;

• Övezet a biostabilizációs folyamatok elvégzésére;

• A hulladékok komposztálására és érlelési folyamatára használt rész (fémtetővel ellátott övezet) .

Amikor az állomásra megérkeznek a szemeteskocsik, megmérik a hulladékok súlyát, majd ezek egy csarnokba kerülnek, ahol megtörténik az első, kézi kiválogatása azoknak a nagyobb hulladékoknak, melyek nem minősülnek háztartásinak, és ezért nem kerülhetnek be a gépi rendszerbe. Ez rendelkezik dobrostával, darálóval és több konténerrel, és sor kerül benne a háztartási hulladéknak három frakcióba való szétválasztása: külön konténerbe kerülnek a fém hulladékok, a 80 milliméternél nagyobb (ezek a Holcim hulladéktelepére mennek égetésre) és a kisebb hulladékok. Utóbbiakat vetik alá aztán biológiai kezelésnek a létesítmény jobb oldalán. Ott tizenegy cella található, ahol ezek a kisebb hulladékokat komposztálják és érlelési folyamatnak vetik alá. Azonban mivel a háztartási hulladékoknak az elvártnál magasabb a nedvességtartalma, ezért még a Holcimhoz kerülő szemét is levegőztetve van két hétig annak érdekében, hogy feldolgozható állapotba kerüljön.  

 „A hulladékkezelő állomás működésének célja, hogy kevesebb hulladékot kelljen tárolni a szeméttelepen.  A hulladékkezelés eredményessége attól függ, hogy a lakosok mennyire szelektíven gyűjtik a szemetet. Minél magasabb a szelektív hulladékgyűjtés aránya, annál kevesebb szemét kerül a telepre.

A hulladékkezelő állomás működésének gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak. Ha a gazdasági szempontokat nézzük, akkor egy tonna hulladék tárolása a szeméttelepen 208 lejbe kerül, amihez még hozzáadódik az áfa, egy tonna hulladék kezeléséért pedig 107,59 lejbe kell fizetni. Ugyanakkor a szeméttelep nem telik meg olyan gyorsan, így nem kell újabb tárolóhelyek kialakítására pénzt költeni. Környezetvédelmi szempontból előnyös, hogy kevesebb hulladékot tárolnak, a maradékot pedig újrahasznosítják vagy semlegesítik”, közölte a Bihar Megyei Tanács alelnöke.  

A mechanikai-biológiai állomásra szállítják a háztartási hulladékot, a szelektív gyűjtésből származó zöldhulladékot, a fafeldolgozásból származó fahulladékot, az újrahasznosításra nem alkalmas szennyezett papírhulladékot, valamint egyéb komposztálható hulladékot ( ételmaradék, növényi hulladék stb).

 

Előző Elkészült a a nagyváradi szálloda építésére vonatkozó műszaki terv

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor