Contact

Aláírták a finanszírozási szerződést a volt pénzügyi palota felújítására

Itthon > Uncategorized > Aláírták a finanszírozási szerződést a volt pénzügyi palota felújítására

A Bihar Megyei Tanács február 5-én aláírta az Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel a Fő (Republicii utca) 35. szám alatti ingatlan felújításának finanszírozási szerződését. A projekt hivatalos elnevezése:  „ Nagyváradi Republicii utca 35. szám alatti épület energiahatékonyságának növelése és rehabilitációja”.

A 2022 augusztusában elkezdett renoválási munkálatok 60 százaléknál tartanak, jelenleg kialakítják a belső tereket, festenek, kívül pedig elkezdenek dolgozni a tornyokon és elvégzik a külső burkolást. Ezekkel párhuzamosan felszerelik a dekoratív elemeket.

A beruház finanszírozását európai uniós forrásokból, a 2021-2027 Északnyugati Regionális Operatív Program  keretéből finanszírozzák a 3. Prioritási tengelyen keresztül a következő kiírásban: Környezetbarát közösségekkel rendelkező régió, 2.1 egyedi célkitűzés: Az energiahatékonyság promoválása és az üvegháztartású gázok kibocsátásának csökkentése, b) intézkedés: A középületek energiahatékonyságának támogatása, beleértve a műemlék épületeket is.

A beruházás összköltségvetése 48.059.810,97 lej, a pályázatból elszámolható összeg pedig 23.147.275,27 lej. A kivitelezési munkálatokkal a Drum Asfalt,  a Constructorul Sălard és a Drumuri Bihor cégekből álló konzorciumot bízták meg, a projekt befejezésének határideje 2025 júliusa.

„Nagyvárad egy felújított és a műemlék jellegét hangsúlyosan megőrző újabb ikonikus épülettel fog rendelkezni. A rehabilitáció nyomán nő az épület energiahatékonysága, ily módon jelentősen csökkennek a működési költségek. Azt követően, hogy megyei tanács az új székhelyére fog költözni jóval egyszerűbb lesz a kapcsolattartás a lakossággal, ugyanis többek mellett ott fog működni még a megyei Főépítészi Hivatal, a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), az Ecolect Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület is”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az új közigazgatási központban úgynevezett egyablakos ügyintézési rendszer fog működni, ahol a Bihar Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó összes intézmény képviselve lesz. 

A felújítási munkálatok magukba foglalják az épület megerősítését ott, ahol szükséges, továbbá belső helyreállítási munkálatok és restaurálások is zajlanak, és átrendezik a belső tereket. Restaurálják továbbá a tetőzetet, a homlokzatot, helyreállítják az elektromos, a vízvezeték- és fűtéshálózatot, kiépítik a tűzvédelmi rendszert. Külső javításokat is végeznek, és egyes tereket tetőtér-beépítéssel bővítenek. A munkálatok során hangsúlyt fektetnek az épület energiahatékonyságának növelésére.

A Fő utca 35. szám alatti nagyváradi műemléképület Bihar megye-a Bihar Megyei Tanács tulajdonában van. Az ifjú Rimanóczy Kálmán tervezte eklektikus stílusú volt pénzügyi palota építése 1899-ben kezdődött és 1900-ban már át is adták az ingatlan. A II. világháborút követően a volt pénzügyi palotában járóbeteg-ellátót rendeztek be.

Mint ismeretes eredetileg a műemléképület felújításának költségeit a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből fedezték volna, az önkormányzat előző vezetősége által felvett hitelből. A megyei tanács jelenlegi vezetése, amikor 2020 őszén megkezdte a mandátumát, úgy döntött, hogy közös megegyezéssel felbontja a kivitelezővel kötött szerződést, azért, hogy felülvizsgálhassa a megvalósíthatósági tanulmányt az európai uniós finanszírozás megszerzése érdekében.

Előző Egymillió lejjel támogatják a földgázhálózat bővítését Érábrány községben

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor