Contact

Aláírták a hulladékkezelő állomás üzemeltetésére vonatkozó szerződést

Itthon > Uncategorized > Aláírták a hulladékkezelő állomás üzemeltetésére vonatkozó szerződést

Július 18-án a Bihar Megyei Tanács székhelyén aláírták a nagyváradi mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás üzemeltetésére vonatkozó szerződést.  

A dokumentumot Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Egyesület elnöke, Florin Gontariu, az Ecolect Csoport ügyvezető igazgatója, valamint a hulladékkezelő állomás üzemeltetésére vonatkozó tender nyertes cégének, a GIREXIM UNIVERSAL Rt.-nek a képviselője látta el kézjegyével.

Mircea Mălan kifejtette, hogy miként működik a hulladékkezelő állomás: „Bihar megye lakossága szelektíven gyűjti a szemetet, így a reziduális hulladékot is. Jelenleg az ilyen típusú hulladék is a szeméttelepre kerül. A mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás üzembe helyezésével a reziduális hulladékokat  párátlanítják, így  ezen hulladékok súlya 30-40 százalékkal csökken, ezt követi az újrahasznosítható hulladékok kiválogatása a megmaradó reziduális szemétből.. Ezen eljárás nyomán 3-5 százalék körüli lesz az újrahasznosítható hulladékok mennyisége. A fennmaradó hulladék jó részét, mintegy 30 százalékát elégetik annak érdekében, hogy szeméttelepre csak a megmaradt hulladékok kerüljenek. Gyakorlatilag ezen állomás működésének az a célja, hogy jelentősen csökkentse a szeméttelepre kerülő hulladékok mennyiségét.”

A mechanikai-biológiai kezelőállomáson feldolgozandó hulladékok becsült mennyisége évente 60 ezer tonna lesz. A becslések szerint ennek a mennyiségnek a 60 százaléka biológiailag lebomló hulladék, 7 százaléka papír és karton, 30 százaléka pedig egyéb hulladék. A keletkező komposzt mennyisége évente mintegy 22.200 tonna lesz, a reziduális hulladékoké pedig évente 25.600 tonna.

Ezen az állomáson fogják kezelni a kommunális hulladékokat, amelyek a megye négy övezetéből származnak: 1A. övezet – Nagyvárad, 1B. övezet – Nagyvárad agglomerációja, 5. övezet – Margitta, valamint a 6. övezet – Érmihályfalva. A Girexim Universal Rt.-vel kötött szerződés 96 hónap (8 év), a díjszabás pedig évi  18 ezer euró lesz. Az állomás üzemeltetője évente átutalja ezt az összeget az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesületnek, az pedig továbbküldi a pénzt a Bihar Megyei Tanács számára.

A kezelőállomást az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszer (SMID) I. szakaszának keretében hozták létre, amely a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett európai uniós finanszírozású projekt. Az állomás építése 2017-ben fejeződött be, azonban mostanáig nem működött, ugyanis a fellebbezések miatt érvénytelenítették az addig szervezett két tendert. 

Előző Júniusban 35 ezer lej értékben róttak ki bírságot illegális szemetelésért

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor