Contact

Aláírták a megyei könyvtár korszerűsítéséről szóló szerződést

Itthon > Uncategorized > Aláírták a megyei könyvtár korszerűsítéséről szóló szerződést

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Ancuța Șchiop, a Bihar Megyei Gheorghe Șincai könyvtár vezetője és a  CONSTRUCȚII BIHOR cég képviselője február 28-án aláírták a téka korszerűsítésére vonatkozó szerződést.   

A kivitelezési szerződés értéke10.379.046,66 lej áfával együtt, a munkálatok befejezésének határideje pedig 12 hónap. A beruházás finanszírozása európai uniós alapokból történik, az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretéből.

„A kivitelezési munkálatok nem befolyásolják az olvasók látogatását és a gyermektevékenységek lebonyolítását a könyvtárban. Nem változik az intézmény órarendje, a bejáratot ideiglenes jelleggel az épület Pece felőli oldalra helyezik át, ugyanis a munkálatok a főbejáratnál és az előcsarnoknál kezdődnek. A vezetőség és az adminisztráció ideiglenes jelleggel a Kolozsvári úti kulturális központba költözik. Ezt az épületet európai uniós alapokból újították fel a könyvtár által benyújtott pályázat alapján.”, közölte Ancuța Șchiop, a Gheorghe Șincai megyei könyvtár menedzsere.

„Amint a kivitelező benyújtja a kötelező garanciára vonatkozó dokumentációt, kibocsátjuk a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelkezést. A következő két hét folyamán a könyvtár kiüríti azokat a helyiségeket, ahol a munkálatokat fogják végezni, március végén pedig kezdődhet az építkezés. Addig is a kivitelező előkészíti az építkezési helyszínt és benyújtja a szükséges dokumentumokat. Köszönöm a projektben résztvevőinek és a könyvtár vezetőségének az együttműködést és a szerződés aláírásának előkészítését. A munkálatok befejezését követően a könyvtár teljesen korszerűsített és digitalizált lesz, így az eddiginél sokkal jobb körülményeket és új szolgáltatásokat fog biztosítani az olvasóknak”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár székhelyének felújítása és felszerelésekkel való ellátása elnevezésű projekt magába foglalja az eredeti épület két különálló részre való osztását, az egyik a könyvek elhelyezésére szánt raktárhelyiségek és az alkalmazottak által használt irodák számára, a másik pedig a könyvtárlátogatóknak, egy teljesen nyitott amfiteátrumból és az ehhez tartozó helyiségekből álló rész.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár esetében a munkálatok az épület földszintjét, valamint első és második emeletét érintik.  

A földszint esetében megváltoztatják az épületbe való bejutás helyét, kávézót és külső teraszt alakítanak ki, valamint egy nyitott amfiteátrumot építenek könyvkiállító résszel és panorámalifttel. A földszinten gyermekeknek szóló foglalkozásokat tartanak majd, egy speciálisan erre e célra kialakított amfiteátrummal, alkotótérrel, játszóházzal, valamint ott lesz a gyermekirodalmi művek kölcsönzője is.

Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, előadóterem, a digitális kompetenciákat fejlesztő részek és könyvespolcok. A tervek szerint második emeleten konferenciatermet építenek, olvasótereket alakítanak ki, lesz médiatár és podcast- stúdió.

A beruházás második része a könyvtár digitalizására vonatkozik. Ez többek mellett azt jelenti, hogy húsz munkapadot alakítanak ki a digitális kompetenciák fejlesztésére, valamint korszerű szkennereket szereznek be, amelyekkel le lehet másolni a könyveket.

Az érdeklődőknek lehetőségül nyílik e-könyveket és hangoskönyveket használni, valamint podcast- stúdiót, hang- és videoanyagok meghallgatására, illetve megtekintésére alkalmas termeket alakítanak ki, illetve egyéb korszerű eszközökkel felszerelt helyiségek is lesznek az olvasók számára.  

 A nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár központi székhelyének felújítása és felszerelése” elnevezésű beruházás egy nagyszabású projekt része, amely magába foglalja a megye 29 településén lévő téka korszerűsítését. Ezek a következők: Fugyivásárhely, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Nagyürögd, Esküllő, Bors, Barátka, Bondoraszó, Feketekápolna, Vámosláz, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Bihardobrosd, Drágcséke, Várasfenes, Madarász, Biharpoklos, Robogány, Biharrósa, Tóti, Tenke, Tulka, Élesd, Belényes, Margitta, Diófás, Nagyszalonta, Vaskohsziklás, Székelyhíd és Érmihályfalva.

Előző Elkészült a  duális oktatási központ

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor