Contact

Aláírták a székelyhídi biomassza erőmű üzemeltetésére vonatkozó szerződését

Itthon > Uncategorized > Aláírták a székelyhídi biomassza erőmű üzemeltetésére vonatkozó szerződését

A múlt hét végén az Ecoland Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület székhelyén írták alá a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adására vonatkozó szerződést az AVE BIHOR Kft. és a  NEW LIFE ENERGY Kft. cégekből álló konzorcium képviselőivel.

A Bihar Megyei Tanács az Ecoland társult tagja, Székelyhíd és Bihardiószeg községekkel együtt.  A székelyhídi biomassza-erőmű koncesszióba adásának célja, hogy biztosítsa a létesítmény zavartalan tevékenységét és a teljes kapacitással történő zöldenergia előállítását. 

A biomassza-erőmű idén ősszel kezdi el működését, azt követően, hogy az üzemeltetési jogot elnyerő konzorcium megteszi a szükséges  jogi lépéseket.

„A közeljövőben a konzorcium megbízottjának létre kell hoznia a jóteljesítési garanciát, valamint ki kell adni a működés elkezdésére vonatkozó utasítást, és be kell szereznie a működéshez szükséges  engedélyeket, jóváhagyásokat, illetve a termelési jogot. Ugyanakkor sor kerül a koncesszióba adott javak átadás-átvételére, valamint műszaki teszteket és beállításokat kell végezni annak érdekében, hogy az üzem az optimális paraméterekkel működjön”, közölte Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az Európai Bizottság közelmúltban készített jelentése szerint az Európai Unióban évente 153 millió tonna biológiailag lebomló hulladék (élelmiszer) keletkezik. Ez a mennyiség évente mintegy 8 százalékkal emelkedik. Az uniós tagállamok komoly kötelezettségeket vállaltak a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentésére és az újrahasznosított hulladékok növelésére.

E tekintetben a székelyhídi biomassza üzem növelheti a megújuló forrásokból származó villamos energia előállítását, valamint hozzájárul a szeméttelepre szállított hulladékok mennyiségének csökkentéséhez. 

A biomassza-erőmű részét fogja képezni az Ecoland Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület által irányított Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsment Rendszernek.  A nyersanyagot a biológiailag lebomló hulladékból állítják elő.

Az üzemben feldolgozandó nyersanyag becsült mennyisége évente 45.500 tonna. A becslések szerint e mennyiségnek a 21 százaléka biológiailag lebomló települési hulladék, 23 százaléka a mezőgazdasági tevékenységekből származó hulladék, 56 százaléka pedig a termelési tevékenységekből származó biológiailag lebomló hulladék. Az üzemeltető vállalja, hogy a székelyhídi biomassza gyárban a megújuló energiaforrásokból származó zöldenergia termelését 2.500 Mwh-ra növeli évente.

A szerződés időtartama 120 hónap.  A szerződésben lévő minden egyes év után a licitációt megnyerő cégtársulás 500 ezer lejes koncessziós díjat fizet áfa nélkül,  az Ecoland csoportnak.

Az Ecoland tulajdonában lévő üzemet egy európai uniós alapokból finanszírozott projekt keretében valósították meg, a 2007-2013-as Ágazati Operatív Program a Gazdasági Versenyképesség Növelése elnevezésű pályázatból.   A biomassza üzemet 2016-ban adták át, és 23,6 millió lejbe került.

Előző Intelligens gyalogátkelőkre és egy aluljáró építésére kértek finanszírozást

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor