Contact

Aluljáró épül Nagyvárad és Biharszentandrás között

Itthon > Uncategorized > Aluljáró épül Nagyvárad és Biharszentandrás között

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a június 26-án megtartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy közúti aluljárót építenek a leendő Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út, a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő út (Nagyváradot, a Cazaban utcán keresztül, Biharszentandrással összekötő úton) kereszteződésénél.

„Eredetileg egy körforgalom épült volna a helyszínen, de ez a megoldás forgalmi dugókat okozott volna. Ezért esett a választás egy közúti csomópont kialakítására. Ez esetben, a két gyorsforgalmi út találkozásánál egy előre haladó szakaszt és a jobb oldalra való kanyarodást biztosító bekötőutat alakítanak ki, ugyanakkor egy aluljáró is lesz, amelyet Nagyváradot az autópályával összekötő út alatt fognak építeni”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A beruházás megvalósítása érdekében a Bihar Megyei Tanács a június 26-i rendes ülésén elfogadta, hogy együttműködési megállapodást kössenek az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társasággal (CNAIR), a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a Nagyváradi Metropolisz Övezet Közösségek Közti Fejlesztési Egyesülettel (ADI ZMO).

Az  „Egy aluljáró kialakítása a 2+925-ös kilométernél, a Bujac utcában, a nagyváradi körgyűrű (a Biharszentandrási kereszteződésnél) és a A3-as autópálya (Bihar településnél) összekötő út alatt” elnevezésű projekt  alapján egy kétsávos aluljárót létesítenek járdával és bicikliúttal. Az aluljáró 13 méter széles lesz, amiből 7 métert foglal el a két közlekedési sáv és 3 métert a bicikliút.  Az aluljáró magassága öt méter lesz.

A beruházás becsült összértéke 9.608.754,63 lej áfa nélkül. Az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaság, a Kolozsvári Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság közreműködésével biztosítja a finanszírozás 70 százalékát, a fennmaradó 30 százaléka pedig a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Nagyváradi Metropolisz Övezet Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület hozzájárulása.

„Ez a közúti övezet lesz Bihar megye legfontosabb közlekedési csomópontja, egyrészt mert itt lesz két gyorsforgalmi út összeköttetése, másrészt pedig itt épül a Nagyváradod a biharszentandrási körgyűrűvel összekötő útszakasz.  Július elején fogjuk aláírni a szerződéseket a Strabag céggel, amely az A3-as autópályával csatlakozást teremtő összekötő út kivitelezésének fővállalkozója. Július második felében pedig megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, amelyeket ősszel fognak befejezni”,közölte  Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Ez a projekt annak kapcsán valósulhatott meg, hogy a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal átiratban kérte az Országos Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaságot, hogy mondjanak le a 2+925-ös kilométerszelvénynél létesítendő körforgalomról a „Nagyvára körgyűrűje –A3-as autópálya közötti összeköttetés megvalósítása” elnevezésű projekt kapcsán, és e helyett pedig alakítsák ki a Bujac utcai aluljárót, valamint utólagosan  biztosítsák ezen út  csatlakozását az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út bekötő szakaszaihoz. 

Ez a beruházás részét képezi a  Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő úttal kapcsolatos projektnek, amelyet a munkálatokat jelenleg végző cég, a Strabag fog kivitelezni. 

Előző Két és fél millió lejjel támogatják az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű programot

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor