Contact

Két és fél millió lejjel támogatják az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű programot

Itthon > Uncategorized > Két és fél millió lejjel támogatják az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű programot

A Bihar Megyei Tanács a június 26-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadták, hogy az idén 2,5 millió lejt különítenek el az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű megyei érdekeltségű program végrehajtására. A pénzt a Bihar megyei helyhatóságoknak fogják kiutalni. Immár három éve különítenek el pénzt a köztisztasági program kivitelezésére.  

Idén a következő 14 területi-közigazgatási egység részesül finanszírozásban, 100 ezer és 240 ezer  közötti összegekben: Érsemjén (100 ezer lej), Hegyközcsatár (150 ezer lej), Tulka (150 ezer lej), Tasnádbajom (160 ezer lej), Érábrány (170 ezer lej), Bályok (180 ezer lej), Alsókocsoba (180 ezer lej), Olcsa (180 ezer lej), Berettyószéplak (180 ezer lej), Sólyom(180 ezer lej), Feketebátor (200 ezer lej), Margitta (220 ezer lej) és Tenke (240 ezer lej).

A program alapján elsőbbséget élveznek azok a területi-közigazgatási egységek, amelyek teljesítik a következő feltételeket: (1) azon országutak mentén találhatóak, ahol a Kolozsvári Regionális Útügyi- és Hídigazgatóság köztisztasági munkálatokat, ároktisztítást végez, (2) olyan  országos vagy megyei utak mentén találhatóak, amelyeken 24 óra alatt legalább ezer gépjármű halad át, valamint (3) azon önkormányzatoknak esetében, amelyek a lehető legnagyobb társfinanszírozást biztosítják a társulási szerződésben foglaltak teljesítéséhez. 

A Bihar Megyei Tanács évente 500 ezer euróval társfinanszírozza azon polgármesteri hivatalokat, amelyek bekapcsolódnak az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű programba. A pénzt a következők tevékenységekre lehet felhasználni: a településeken végzendő takarítási/köztisztasági munkálatok elvégzéséhez szükséges gépek beszerzése, a köztisztasági/takarítási tevékenységet végző szakszolgáltatók kifizetése, a helyhatóságok által használt gépjárművek üzemeletetési/karbantartási költségeinek fedezése, valamint a szükséges összeg biztosítása a karbantartási és takarítási munkálatok kivitelezésére, amit a törvény szerint előzőleg értesített tulajdonosok helyett végeznek el, abban az esetben ha azok nem teszik ezt meg, azzal a feltétellel, hogy ezt a pénzt majd megtéríti a földtulajdonos.

 „Fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a polgármesteri hivatalok támogatásban részesüljenek, egy köztisztasági szabályzattal kell rendelkezniük, amelyet a Bihar Megyei Tanács által  meghatározott keretrendelkezés alapján fognak kidolgozni.  Ez egységes szabályozást jelent a megye minden települése esetében. Ennek alapján a helyhatóságok és a lakosok is tisztában vannak azzal, hogy évente három alkalommal füvet kell nyírni, gondozni kell a tulajdonukban lévő ingatlanok előtti területeket, és így tovább.  Ezen köztisztasági előírások meghatározása a Bihar megyei településeken, mentalitásváltást eredményez a következő években, ugyanakkor tisztább lesz Bihar megye, javulni fog a települések kinézete és a közutak menti területek tisztasága”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke,  a rendes tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón.

A törvény lehetővé teszi a helyhatóságok számára, hogy többletadót vessenek ki azon tulajdonosok esetében, akik nem tartják tisztán az utcafront melletti területeket, valamint az ilyen területek tisztítását és/vagy karbantartását a tulajdonosok költségére végezzék el, azt követően, hogy előzetesen értesítették őket, de azóta nem intézkedtek.

Mint ismeretes az Együtt egy tiszta megyéért elnevezésű megyei érdekeltségű programot 2021. novemberében fogadta el az önkormányzat.

Első alkalommal 2021. decemberében utaltak ki pénzt erre a célra, amikor 18 polgármesteri hivatal összesen 2,75 millió lejt kapott a programra. A következő települések részesültek ebben a támogatásban: Bihar, Cséffa, Magyarcséke, Vámosláz, Drágcséke, Gyapjú, Harangmező, Pusztahollód, Miklóirtás, Madarász, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Biharrósa, Mezőszakadát, Szalárd, Váradszentmárton, Paptamási és Mezőtelegd.

2022-ben 2,5 millió lejt utaltak ki 18 önkormányzatnak: Körösgyéres, Szombatság, Nagyszalonta, Kisősi, Alsólugas, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Oláhszentmiklós, Biharszentandrás, Vizesgyán, Rév; Belényes, Illye, Diószeg, Bihardobrosd és Keményfok.

Előző Aláírták a hulladékgyűjtő udvarokra vonatkozó kivitelezési szerződést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor