Contact

Átlátható szabályzat alapján biztosítanak pénzt az egyesületeknek és a civil szervezeteknek

Itthon > Uncategorized > Átlátható szabályzat alapján biztosítanak pénzt az egyesületeknek és a civil szervezeteknek

A 2021-es megyei költségvetés tervezetéről szóló április 5-i közvitán Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke közölte, hogy az egyesületek és civil szervezetek (ONG) egy szabályzat alapján kapnak finanszírozást.

Ez a szabályzat  olyan feltételeket és mutatókat tartalmaz, amelyek szerint átlátható eljárással végzik a benyújtott projektek értékelését. A költségvetés-tervezet szerint a Bihar Megyei Tanács az idén 200 ezer lejt különít el a civil szervezetek tevékenységeire. Ezt az összeget területenként osszák el, az ifjúsági szféra 50 ezer lejt, az egészségügy 50 ezer lejt  kap, valamint más tevékenységekre, mint például a kulturális, vagy a kisebbségek pályázatai, pedig 100 ezer lejt fordítanak.

„Az Állami Számvevőszék és a saját apparátus által végzett ellenőrzéseket követően megállapítottuk, hogy a régebben anélkül kaptak pénzt egyes civil szervezetek, hogy figyelembe vették volna a finanszírozás pontos kritériumait. Azoknak a szervezeteknek, amelyek pénzt kérnek a Bihar Megyei Tanácstól, világos, egyértelmű, alapos projektekkel kell rendelkezniük. Örülnénk annak, ha ezek a pályázatok elsősorban az európai uniós forrásokból történő finanszírozás biztosítására törekednének, mi pedig társfinanszírozók lennénk. Ily módon több pályázónak tudnánk segíteni. Mi több, a szabályzat révén lehetőséget teremtünk annak az ellenőrzésére is, hogy a kiutalt pénzt ennek megfelelően használják-e fel. A lényeg, hogy miként költjük el a pénzt, és nem a nagy összegek, amelyeket bizonyos területekre különítünk el. Finanszíroznunk kell mindazon pályázatokat, amelyek hozzáadott értéket jelentenek a közösség számára”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A Bihar Megyei Tanács jelenleg a szabályzat  összeállításán dolgozik. Ezt a dokumentumot közvitára bocsátják, majd egy rendes közgyűlésen szavaznak róla.

A Bihar Megyei Tanács saját apparátusának és az alárendelt intézmények 2021-es költségvetés-tervezetének nyilvános vitáján részt vettek a Bihar megyei Diáktanács, a Cătunul Verde Egyesület, a nagyváradi Ifjúsági Felelősség és Fejlesztés Egyesület, valamint a nagyváradi Aquilla Diákszövetség képviselői. 

DSC_2565
Előző Készenlétben állnak a beavatkozásra a hóeltakarító gépek

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor