Contact

Az Integrált hulladékgazdálkodási menedzsment rendszer hat hónapos alkalmazásának elemzése

Itthon > Uncategorized > Az Integrált hulladékgazdálkodási menedzsment rendszer hat hónapos alkalmazásának elemzése

Az elmúlt héten Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, az  ECOLECT Group Települések Közötti Fejlesztési Egyesület (ADI) elnöke több megbeszélésen vett részt a polgármesterekkel és  a hulladékgazdálkodási cégek képviselőivel, hogy elemezzék az Integrált hulladékgazdálkodási menedzsment rendszert (SMID), amely hat hónapja működik. Az eddigi találkozókon részt vett a Margitta, Székelyhíd, Nagyszalonta és Nagyvárad kiterjedt Metropolisz Övezetének hulladékgyűjtési körzetében található települések polgármesterei. Szó volt a rendszer alkalmazása kapcsán eddig felmerült gondokról.

Hat hónappal a rendszer (SMID) gyakorlati alkalmazása nyomán Bihar megye legtöbb térségében 20-35 százalék között valósult meg a hulladékok szelektív gyűjtése. Kovászna megyében például, ahol a SMID-rendszert négy évvel ezelőtt vezették be, és e területen követendő példának számít, ez az arány 32 százalék. Azért, hogy az önkormányzatokat ösztönözzék a szelektív hulladékgyűjtésre, kampányok szervezését tervezik, és a jól teljesítőket díjazni fogják.

Egy másik téma, amelyről szó volt ezeken a találkozókon, az az árkok  és az útmenti pihenők takarítása, valamint az autóbuszmegállók helyreállítása a megyében, ahol szemeteskukákat helyeznek majd el. Már elfogadtak egy olyan szabályzatot, amely a megyei utak melletti árkok takarítására, a növényzet eltávolítására vonatkozik.

„Bihar megyében több mint 900 kilométer  megyei út található, és odafigyelünk az árkok minőségére, megtisztítjuk a növényzettől, amelynek nyomán jelentős mennyiségű hulladék keletkezik. Jelenleg egy olyan rendszeren bevezetését dolgozzuk ki, amelynek gyakorlatba ültetésével összegyűjtik, elszállítják,  szétválogatják és értékesítik az árkokban, az útmenti pihenőhelyeken és a buszmegállókban található hulladékot. Ugyanakkor beszélgettünk annak a lehetőségéről is, hogy összegyűjsék a vízmedrekben és a –partokon lévő szemetet a megyében.”, nyilatkozta Mircea Mălan.

A SMID-rendszer kiegészítésére a Bihar Megyei Tanács négy hulladékgyűjtő központot építtet, egyet-egyet Nagyszalontán, Margittán, Belényesen és Élesden. A projekt következő szakaszaiban hasonló hulladékgyűjtő udvarokat hoznak majd létre Bihar megye más városaiban és községeiben.

Zone_Ecolect_BIHOR
Előző Aláírták a Nagyváradi Metropolisz Övezetben építendő körgyűrűk tervezésére vonatkozó szerződést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor