Contact

Befejeződött a Körösvidéki Múzeum felújítására vonatkozó projekt

Itthon > Uncategorized > Befejeződött a Körösvidéki Múzeum felújítására vonatkozó projekt

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke november 27-én sajtótájékoztatót tartott a Körösvidéki Múzeum –Múzeumkomplexum felújítására, korszerűsítésére vonatkozó projekt befejezésének alkalmából.  

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Gabriel Moisa, a múzeum menedzsere,  Aurel Chiriac, a múzeum volt vezetője, valamint Mihai Palcu, a Bihar Megyei Tanács Műszaki Igazgatóságának munkatársa ismertette a projekttel kapcsolatos tevékenységeket. A  RO-Hu-s projekt elnevezése: „Belső és külső főjavítási munkálatok a nagyváradi Körösvidéki Múzeum új épületének esetében- Belsőépítészeti és különleges múzeumi munkálatok”.

„A mostani beruházás, egy körülbelül hat projektből álló csomag részét képezi, amelyek 2006-2007-től kezdődtek, amikor is a múzeum az új székhelyre költözött. Ezekben az években tetőcsere  és az épület generáljavítása zajlott a belső karbantartási munkálatokkal együtt. Ma egy példásan felújított és rendbetett épületben gyönyörködhetünk. A múzeum minden szükséges eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy a lehető legjobb módon eleget  tegyen küldetésének, helyreállított épület lehetőséget biztosít a látogatóknak arra, hogy a múzeum minden kincsét  élvezhessék”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke

A projekt célja tartalommal megtölteni és népszerűsíteni az Armatei Române  utca 1. szám alatti Körösvidéki Múzeum tevékenységét, amely a megyeszékhely kulturális javai közé tartozik.  A beruházás során korszerűsítési munkálatokat végeztek, múzeumi  felszereléseket szereztek be, a főépület, az első emelet és a kőtárat is felújították, akárcsak az A1-es épületrészt, ahol a természettudományi, a történelmi és a szépművészeti múzeumi részlegek termei találhatóak.

„A Körösvidéki Múzeum mintaként szolgál nagyon sok kolléga számára az országból, akik eljöttek megtekinteni, hogy alakítottuk ki a közgyűjteményt. A napi tevékenység mellett a múzeumi munka jó része az örökségünk védelmét jelenti. Új projekteket tervezzünk közösen a magyarországi kollégákkal, amelyek reményeink szerint hozzájárulnak majd a kulturális értékeink népszerűsítéséhez”, magyarázta Gabriel Moisa, a Körösvidéki Múzeum menedzsere.

Helyreállították a múzeum udvarát, restaurálták a bejárati főkaput, megtisztították a kinti részt, építettek egy amfiteátrumot, kialakították a zöldterületeket, díszvilágítással és hangrendszerrel látták el a helyreállított szökőkutat, járólapot helyetek el a sétányok esetében, közvilágítást, parkolóhelyeket, sétányokat létesítettek , utcai bútorokat helyeztek ki, helyreállították a kerítést stb.

„Ezen projektek megvalósítása Bihar megye emblematikus kulturális közintézményének diadalát jelenti Bihar megyében., amely megteremtette a múzeumi látogatás és munkavégzés kényelmét. A Körösvidéki Múzeum egy élő kulturális intézmény, amelynek a látogatók szolgálatát kell figyelembe vennie”, jelentette ki Aurel Chiriac, aki 2021-ig töltötte be a múzeum igazgatói tisztségét.

A Bihar Megyei Tanács által megvalósított projekt finanszírozása európai uniós alapokból történt, a 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program keretében, az 5. Prioritási Tengely- A városi környezet javítása és a kulturális örökség megőrzése, védelme és fenntartható használata, 5.1. Beruházási Prioritás -A természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, népszerűsítése és fejlesztése elnevezésű kiírásra vonatkozóan.   

A projekt összértéke, beleértve a vissza nem térítendő finanszírozást is 21.645.912,92 lej volt áfával együtt, amiből:

  • Az ERFA-ból  (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatott vissza nem térítendő összeg áfával együtt: 14.304.997,33 lej;
  • Az országos költségvetésből származó vissza nem térítendő összeg áfával együtt: 2.187.823,13 lej;
  • A kedvezményezett elszámolható társfinanszírozásának értéke áfával együtt: 336.588,17 lej;
  • A projekt kedvezményezettének saját hozzájárulása (az elszámolható költségek 2 százaléka valamint a nem támogatható kiadások), áfával együtt: 5.153.092,46 lej.
  • Az igényelt, vissza nem térítendő pénzügyi támogatással kapcsolatos tanácsadás: 16.492.820,46 lej.
Előző Különleges népzenei előadás

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor