Contact

Beruházási rekord Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Beruházási rekord Bihar megyében

A beruházások éve volt 2023, ugyanis az utóbbi 30 évben tavaly a Bihar Megyei Tanács  rekordösszegű projekteket valósított meg és kezdeményezett, ezek értéke meghaladta az egymilliárd lejt. A megyei önkormányzat főbb prioritásai közé tartozott a közpénzek hatékony elköltése, minél több európai uniós pénzforrás lehívása, az infrastrukturális fejlesztések és a köztisztaság  biztosítása.

Emiatt átcsoportosítások történtek a költségvetésben, így csökkentették a működéssel kapcsolatos kiadásokat, és az így magtakarított összegeket a fejlesztésekre írányozták elő. A 2020 végén és a 2021-es év elején meghozott döntések nyomán a működési költségek és a beruházásokra fordított kiadások aránya megváltozott.

„A megtakarított milliókat a  beruházások finanszírozására fordítottuk. Ezen összegekből biztosítottuk a társfinanszírozást, emellett pedig az együttműködési megállapodások és a leszerződött hitelek lehetővé tették több nagyértékű európai uniós pályázat elnyerését. Ezen projektek kivitelezésének megkezdése jelentősen növelte a beruházások volumenét és az összköltségvetésben szereplő arányát”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke

2023-ban a beruházások a büdzsé 77 százalékát tették ki, mintegy 1,13 milliárd lejt, miközben a működésre mindössze 341 lejt fordítottak, azaz ezek a kiadások a negyedére csökkentek.

A Bihar Megyei Tanács kiemelten kezelte az európai uniós alapok lehívását azáltal is, hogy a  megye számára fontos projekteket kezdeményezett, valamint együtttműködési megállapodásokat kötött. Tavaly az európai uniós programok keretében 858 millió lej érkezett Bihar megyébe, a kormányzati forrásokból, a Helyi Fejlesztési Programon (PNDL) keresztül pedig 41 millió lej.

A legjelentősebb befektetés a nagyváradi repülőtér korszerűsítése volt, amelynek értéke több mint 413 millió lej. Fontos beruházás volt a a belényesi, az élesdi, a váradszentmártoni, a nagyürögdi és a fugyivásárhelyi körgyűrűk építése, több megyei út felújítása, valamint 16 hulladékhyűjtő udvar létrehozása is.

„2020 után az európai uniós pénzek megpályázása, a kínálkozó lehetőségek kihasználása elsődleges fontosságú volt  a Bihar Megyei Tanács számára. Azzal párhuzamosan, hogy folytattuk a 2014-2020-as pénzügyi ciklusban elnyert projektek megvalósítását, újakat is kidolgoztunk, mint például a körgyűrűhálózat, a felüljárók és az ipari parkok.  Partnermegállapodásokat kötöttünk más hatóságokkal, és megrekedt beruházásokat indítottunk újra.  Minden adandó lehetőséget kihasználtunk a finanszírozok lehívására és fejlesztések kivitelezésére a megyénkben. Két év után, 2023-ban már láthatóak az eredmények, mintegy 900 millió lejt sikerült lehívnunk.  A idén aláírandó újabb szerződések pedig azt jelentik, hogy a következő 2-3 évben is hasonló volumenű beruházások valósulhatnak megeurópai uniós támogatásból Bihar megyében”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

2021-től kezdődően jelentősen növekedett a beruházások száma Bihar megyében. Ez annak köszönhető, hogy sikerült európai uniós alapokat lehívni, amelyek mellett kormányzati forrásokat és a Bihar Megyei Tanács hozzájárulásait is felhasználták a beruházások kivitelezésére. 

Előző Európai uniós támogatás a 2021-2027. közötti projektek előkészítéséhez

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor