Contact

Beruházásokra fordítják a legtöbb pénzt Bihar megye idei költségvetéséből

Itthon > Uncategorized > Beruházásokra fordítják a legtöbb pénzt Bihar megye idei költségvetéséből

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Călin Gal, alelnök a január 25-i sajtótájékoztatón mutatták be a 2023-as évre vonatkozó költségvetés-tervezetet.

„A Bihar Megyei Tanács ezekben az években elsősorban a beruházásokra fókuszál a költségvetés összeállításánál. Fontos szempont, hogy a működési költségek évről évre csökkenjenek. Ily módón az állampolgárok által befizetett helyi adókból és illetékekből befolyt pénzeket, a kormányzati forrásokból vagy az európai uniós alapokból származó összegeket olyan beruházások megvalósítására fordítjuk, amelyek a Bihar megyei lakosok igényeit szolgálják”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A 2023-as konszolidált költségvetés 1,32 milliárd lej, amely a működési költségekből és a beruházásokra elkülönített összegekből áll.  A teljes bevétel több mint 70 százaléka európai uniós alapokból származik. A működési költségekre 368,6 millió lejt irányoztak elő, azaz a büdzsé 27,9 százalékát, a fejlesztésekre szánt összeg 953,8 millió lej, vagyis a költségvetés 72,1 százaléka.

„A költségvetés összeállítása előtt komoly elemzéseket folytattunk, tavaly novemberben és decemberben megvizsgáltuk tavalyi bevételeinket és költségeinket. A tavalyi célkitűzéseink mintegy 75 százalékát sikerült megvalósítanunk. A projektek számának növekedésének köszönhetően az idei konszolidált költségvetés mintegy 35 százalékkal nagyobb a tavalyihoz viszonyítva. A működési költségek idén mintegy 19 százalékkal emelkedtek, ennek elsősorban az az oka, hogy nőtt a bruttó minimálbér értéke. Ugyanakkor a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság esetében 25 százalékkal nőtt a kedvezményezettekre fordítandó standard költség”, nyilatkozta Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Személyi kiadásokra 179,8 millió lejt különítettek el az idei költségvetésből. Más kiadásokból is sikerült lefaragni az utóbbi években, mint például a szolgálati autók üzemanyag-fogyasztása, ez esetben a csökkenés mértéke 67 százalék volt 2020-hoz képest.  

A működési költségek és a fejlesztésre fordítandó összegek összevetése azt mutatja, hogy 2019 és 2023 között jelentősen megváltoztak a közöttük lévő arányok. Amíg 2019-ben a működési költségek 74 százalékát tették ki a Bihar Megyei Tanács teljes költségvetésének, a fejlesztésre fordított kiadások pedig csak 26 százalékát, addig 2022-ben ezek az összegek nagyjából megegyeztek.  2023-ban pedig a tervezett költségvetés a működési költségek 28 százalékos csökkentését irányozza elő.  Ezen arány megtartása a beruházásokra szánt források mértékétől függ.

2023-ban az infrastruktúra területén tervezik a legnagyobb beruházásokat, erre 757,3 millió lejt szánnak a 953,8 millió lejes összköltségvetésből.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette az idei legnagyobb projekteket tartalmazó beruházási listát. 

„A legfontosabb beruházás az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi úttal kapcsolatos projekt, amelyet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, az Arad Megyei Tanáccsal és az Aradi Polgármesteri Hivatallal partnerségben valósítunk meg. A Bihar Megyei Tanács a projekt vezetője. Ha minden a tervek szerint halad, akkor áprilisban a kormány elé kerülnek a megvalósíthatósági tanulmány és a kisajátítások jóváhagyásával kapcsolatos határozatok. Terveink szerint májusban elindítjuk a tendereljárást a kivitelező kiválasztására. A projekt becsült értéke 10,7 milliárd lej”, fűzte hozzá a  Bihar Megyei Tanács elnöke.

A bemutatott listán több nagyszabású beruházás is szerepel, mint például: az élesdi és belényesi körgyűrűk kialakítása, a  Nagyvárad agglomerációjában (Fugyivásárhely, Nagyürögd, Biharszentandrás és Bihar) lévő települések elkerülő útjainak létrehozása, a nagyváradi repülőtér kifutó- illetve leszállópályájának meghosszabbítása és az utasterminál bővítése, a Multifunkcionális Kulturális Központ építése, a nagyváradi Fő utcai volt járóbeteg–szakellátó épületének helyreállítása, az élesdi, belényesi, margittai és vaskohsziklási ipari parkok létesítése, stb.   A lista olyan projekteket is tartalmaz, amelyeket az idén kell befejezni, mint például az Erdélyi-szigethegység útjának az építése, vagy bizonyos megyei utak korszerűsítése.

A Bihar Megyei Tanács által megvalósítandó legnagyobb húsz beruházás értéke mintegy 13,5 milliárd lej.

„A projektek egy részét még az idén befejezik, egy másik részének a megvalósítása idén kezdődik és lehetséges, hogy 2023-ban már elkészülnek ezek a beruházások, ugyanis a finanszírozásuk ezen határidő betartásától függ. A többi projekt finanszírozására a következő években kerül”, közölte Ilie Bolojan.

Az idei költségvetés-tervezetre vonatkozó előterjesztést a Bihar Megyei Tanács január 25-i rendes ülésén hagyták jóvá.

Előző Kihirdették a metropolisz-övezetbeli körgyűrűk kivitelezésére kiírt tender nyertesét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor