Contact

Bihar megye köztisztasági bajnoksága

Itthon > Uncategorized > Bihar megye köztisztasági bajnoksága

Május 27-én Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke bejelentette a „Június, a köztisztaság hónapja Bihar megyében” elnevezésű kampány elindítását, amelynek kezdeményezője, az Ecolect Group Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület (ADI Ecolect). A Bihar Megyei Tanács mellet az egyesületnek tagja a megye 101 területi-közigazgatási egysége (U.A.T.)

            A két versenyből álló kampány szervezője az Ecolect. Ennek a kezdeményezésnek az a fő célkitűzése, hogy a teljes közösség, ideértve a közigazgatási intézményeket, az egyházakat,  a tanintézményeket, az üzleti szférát, az írott és elektronikus sajtót, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, és a lakosságot is, részt vegyen megyénk köztisztasági gondjainak megoldásában.

Az első versenyt, amelynek elnevezése „Bihar megye köztisztasági bajnoksága” 2021. június  1-30. között tartják meg a megye hat hulladékgyűjtő régiójában, ahol az Ecolect Group alkalmazza az integrált hulladékgazdálkodási menedzsmentrendszert (SMID). Az egyik övezetben található területi-közigazgatási egységek csak a saját régiójukhoz tartozó többi területi-közigazgatási egységgel versenyeznek.  Mind a hat övezetben*  külön-külön három díj lesz, az első helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 10 ezer lej, a harmadik helyezés pedig 5 ezer lejt ér. A nyereményeket egy olyan projekt megvalósítására kell fordítani, amely a gyermekeknek szól.

A győztesek kijelölésénél figyelembe veszik a júniusban összegyűjtött hulladékok mennyiségét valamennyi területi-közigazgatási egység esetében, amelyet elosztanak a lakosok számával. Beszámítják a háztartásokból összegyűjtött újrahasznosítható hulladékokat, és a területi-közigazgatási egységekben végzett köztisztasági akciók során összeszedett hulladékokat (mint például papír és karton, műanyag és üveg, vagy alumínium doboz), ugyanakkor figyelembe veszik az e-hulladékokat (elektromos és elektronikai berendezések), valamint az egyéb típusú nagyobb méretű hulladékokat is ( ide tartoznak a ruhaanyagok, a matracok és a bútorok).

„Ezzel a projekttel  néhány célt szeretnénk elérni. Elsősorban meg szeretnénk változtatni a Bihar megyei lakosok mentalitását a környezetünk tisztaságával kapcsolatban. Ez nem  lesz egy rendhagyó projekt, hanem  egy olyan folyamatnak a kezdete, amely tudatosan arra ösztönzi a közösséget, hogy tevékenyen vegyen részt a környezeti gondok megoldásában. Azt gondolom, csak így érhetjük el a céljainkat, amelyek közül a legfontosabb a gondolkodásmód megváltoztatása, hogy szabaduljunk meg attól a rossz szokástól, hogy mindenhova eldobjuk a hulladékokat ”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Group elnöke.

A második versenyre, amely az „ÖkoProvokáció” nevet viseli 2021. június 1-15. között kerül sor, amelyen az elkészítő osztályos gyermekektől kezdve egészen a VIII. osztályos tanulók vehetnek részt, mindazok a kisiskolások és gimnazisták, akik a hat hulladékgyűjtő övezet valamelyik iskolájában tanulnak. A tanulóknak egy rajzot vagy egy festményt kell készíteniük, amelyeken keresztül kifejezik, hogy miként látják a környezetvédelem kérdését és/vagy a hulladékok megfelelő összegyűjtését. Minden régióból két-két nyertest sorsolnak ki, akik 1000 lej értékű utalványt kapnak, amelyért kerékpárt vásárolhatnak. A tizenkét nyertes alkotást kiállításon lehet majd megtekinteni.

„Minden fontos dolog a gyermekekhez vezet, ugyanis sokat köszönhetünk nekik, ők a letéteményesei egy jobb jövőnek.  Egyrészt úgy gondoljuk, ha ilyen tevékenységekben vesznek részt, akkor a gyermekeknek megfelelő, egészséges mentalitásuk alakul ki a környezetvédelemmel és a környezetünk megóvásának felelősségével kapcsolatban. Meg vagyunk győződve, hogy a gyermekeknek köszönhetően jobbá tehetjük a  szülők és a nagyszülők gondolkodásmódját is. Ezért szabtuk meg azt a feltételt, hogy valamennyi díj a gyermekekhez kerüljön”, tette hozzá a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Jelenleg a lakosok (magánszemélyek) és a cégek (jogi személyek)  szelektíven, négy frakcióban (papír és karton, műanyag és fém, üveg valamint kommunális hulladék) gyűjtik össze a szemetet vidéken, valamint öt frakcióban (papír és karton, műanyag és fém, üveg, biológiailag lebomló hulladék és kommunális hulladék) a városokban.

DSC_4225

* 1B. övezet- Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapju, Szalárd, Vizesgyán;

2. övezet– Élesd városa, valamint Esküllő, Kisősi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár Sonkolyos, Cécke, Rév községek;

3. övezet– Nagyszalonta városból, valamint  Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós községekből áll;

4. övezet– Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh városokból, valamint Bondorasszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Biharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Dragánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak községekből áll;

5. övezet– Margitta város, valamint  Érábrány, Vedresábárny, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Felsőderna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős községek;

6. övezet- Székelyhíd és Érmihályfalva városok, valamint Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Diószeg, Biharfélegyháza, Érszalacs, Érsemjén, Értarcsa és Paptamási községek.

Előző Terepszemle a szentandrási körgyűrű nyomvonala véglegesítésének érdekében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor