Contact

Bővítik a nagyváradi repülőtér utasterminálját

Itthon > Uncategorized > Bővítik a nagyváradi repülőtér utasterminálját

A Bihar Megyei Tanács november 15-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a  nagyváradi repülőtér utastermináljának bővítésére és hatékonyabb működésére vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozáskor vagy érkezéskor. A járatokat négy fő csoportra osztották: érkezés/indulás a schengeni országok esetében és érkezés/indulás a nem schengeni országoknál. Az úgynevezett VIP-járatok esetében másodlagos rendszert fognak alkalmazni az érkező/induló járatok esetében. Ily módon óránként 800 utast tudnak fogadni érkezéskor és távozáskor, mind a hazai, mind a nemzetközi járatok esetében.

Az új épületek nem lesznek emeletesek, bizonyos övezetekben lesznek csak emeletek vagy félemeletek. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált a jelenlegi 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni.  

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, megnagyobbítják az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. Egy jégtelenítésre alkalmas berendezést is vásárolnak.

„A repülőtér fejlesztésére vonatkozó terveknél figyelembe vettük azt a tényt, hogy ebben az évben eddig mintegy 190 ezer utas vette igénybe a váradi repülőtér Ezért úgy döntöttünk, hogy az utasok fogadásával kapcsolatos tevékenység egy terminálban zajlódjon, mind a repülőtér jövőbeli fenntarthatósága, mind az utasok kényelmének érdekében.

Ez a projekt a folyamatban lévő más beruházásokkal együtt hosszú időre biztosítja Nagyvárad és Bihar megye repülőtéri infrastruktúráját. Lesz egy megnagyobbított utasterminálunk, amely befogadja az érkező és távozó utasokat, hangsúlyt fektetve az energiahatékonyságra. Bővítjük a parkolót, amely körforgalom által közelíthető meg a 79. számú országútról.  Lesz egy övezet ahová szállodát építünk, rakományterminál fog működni, 2500 méterre hosszabbítjuk meg a kifutópályát, teljesen korszerűsített irányító-, leszálló és felszálló rendszereket helyezzünk üzembe és korszerű biztonsági kerítést alakítunk ki.”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt összértéke  d 212.844.709,50 lej áfával együtt. Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

Az teljes összeg, amely lehívható 166.511.188, 20 lej. Ebből:

  • 163.180.964,44 lej – az Európai Bizottság (85 százalék FEDR) által biztosított vissza nem térítendő támogatás és az állami költségvetésből (13 százalék) juttatandó közösségi hozzájárulás;
  • 3.330.223,96 lej – a Bihar Megyei Tanács költségvetésből (2 százalék) származó állami támogatás.

A projekt teljes, nem támogatható értéke de 46.333.521,30 lej, amiből 15.029.915,92 lej áfával együtt, jelenti a parkoló bővítési munkálatainak költségét, amelyet a Bihar Megyei Tanács fedez.

A beruházás megvalósításának időtartama 8 hónap, amelyből két hónap a tervezésre és 6 hónap a kivitelezésre szánt időszak. Figyelembe véve, hogy az utasterminál bővítésére vonatkozó projekt finanszírozása a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében történik, a munkálatokat 2023 végéig kell befejezni. 

Előző <strong>Mozgóárusításra alkalmas járműveket vásároltak a Bihar megyei termelőknek</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor