Contact

Csatlakoztatják a földgázhálózathoz a biharlonkai háztartásokat

Itthon > Uncategorized > Csatlakoztatják a földgázhálózathoz a biharlonkai háztartásokat

A földgázhálózat kialakítását követően január 22-én csatlakoztatták a rendszerhez az első biharlonkai fogyasztók ingatlanjait. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke részt vett a hálózat üzembe helyezésénél.

Összesen 28 kilométer hosszúságban építették ki a földgázhálózatot a következő településeken:  Biharlonka (Lunca), Határ (Hotărel), Szerbesd (Sârbești), Szegyesd (Seghiște) és Susd (Șuștiu), amelyre 800 háztartást lehet csatlakoztatni.  Mivel Biharlonka Bihar megye déli részén található, ezért az ottani lakosok a 1996/33-as számú mócok törvénye alapján bizonyos kedvezményekben részesülnek. A jogszabály alapján 50 százalékos kedvezmény jár a villany- és gázszámlák kifizetésénél.

„A Bihar Megyei Tanács logisztikai és pénzügyi támogatást nyújt Biharlonka községnek. Ezt más projektek esetében is biztosítani fogjuk. A földgázhálózat bevezetése lehetőséget teremt a helyi közösség további fejlődéséhez. Köszönöm Ioan Popa polgármester együttműködését, ennek a Biharlonka lakosai számára oly fontos projekt megvalósításában ”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A 2021 év végén hozott határozat alapján a Bihar Megyei Tanács 1 millió lejjel támogatta Biharlonkát, hogy kiépítse a földgázhálózatot a községben. Ugyanakkor nyomon követte a kivitelezési szerződés végrehajtását.

A munkálatokat a Nova Power & Gas cég végezte, a beruházás összértéke 8.949.139,20 lej áfa nélkül. A projekt kivitelezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a Bihar Megyei Tanács, Biharlonka Polgármesteri Hivatala és a földgázszállító cég biztosította.

„Községünk lakosai számára nagyon fontos a földgázhálózat kiépítése, ugyanis eddig csak fával volt lehetőségük fűteni, azonban az utóbbi időszakban ennek az ára is folyamatosan növekedett. Nem is beszélve arról az előnyről és komfortról, amit a gázkazán üzemeltetése jelent. Emellett a községben működő cégek és a potenciális befektetők is igénybe vehetnek egy megbízható energiaforrást”, közölte Ioan Popa, Biharlonka község polgármestere.

A Bihar Megyei Tanács évente 5 millió lejt különít el a földgázhálózatok kialakítása és bővítése érdekében a megyei településeken, ez az összeg 5-6 település támogatását teszi lehetővé.

Előző Mintegy 80  százalékban  elkészültek a váradszentmártoni körgyűrű kivitelezésével

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor