Contact

EcoClub Bihar elnevezéssel diákokból álló ökológiai hálózatot alapítanak

Itthon > Uncategorized > EcoClub Bihar elnevezéssel diákokból álló ökológiai hálózatot alapítanak

Diákokból álló önkéntes hálózat alakul, a közösség tagjai környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységet fognak majd végezni.

A kezdeményezők ezt a mai sajtótájékoztatón jelentették be, amelyen jelen volt Mircea Mălan, a Bihar megyei Tanács alelnöke, Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője, valamint Oliviu Codrean, a Bihar Megyei Diáktanács elnöke.

Az EcoClub Bihar elnevezésű közösségi hálózat ötlete a diákoké volt, akiknek a kezdeményezés is szól. Az a célunk, hogy a Bihar megyei tanulókban tudatosuljon, hogy mennyire fontos a közvetlen kapcsolat a természettel, hisz mindannyiunk felelőssége a teremtett világ védelme és megbecsülése. A projektet nem csak a közeljövőben, hanem közép- és hosszú távon is támogatni kívánjuk. Bevonjuk a diákokat az általunk megvalósítandó, környezetvédelemmel kapcsolatos összes projektbe, illetve támogatjuk őket abban, hogy a saját projektjeiket is elkészíthessék.  Ugyanakkor arra buzdítjuk a polgármestereket is, hogy támogassák ezeket a kezdeményezéseket”, jelentette ki a sajtótájékoztatón Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az elképzelések szerint valamennyi Bihar megyei tanintézet felkínálhatja a lehetőséget az oda járó diákoknak, hogy csatlakozzanak az önkéntesek hálózatához. Az első rendezvény, amelyen részt vesznek az önkéntesek, az a májusban tartandó „A takarítás hónapja” elnevezésű kampány lesz. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint nyilvántartásukban 87 ezer diák szerepel.

Mindegyik önkéntes diák, aki beiratkozott a klubba, és bizonyítani tudja, hogy legalább két takarítási alkalmon jelent volt, részt vesz majd egy sorsoláson, amelyen egy 500 lejes értékű utalványt nyerhet saját magának, illetve 1000 lej értékűt a közösségnek, amelynek a tagja. Összesen 21 vásárlási utalvány vár gazdára, térségenként három utalványt lehet nyerni, ugyanis a megye hét köztisztasági övezetre van osztva, beleértve Nagyváradot is.

Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője hozzátette: „A tanintézetek már kijelölték a felelőseiket, akik koordinálják majd a javasolt öko-akciókat. Úgy véljük, hogy nagyon fontos kérdés ezen közösségek nevelése és a környezetvédelemmel kapcsolatos készségek fejlesztése. Együtt a projektben részt vevő partnereinkkel egy közös tevékenységi programot dolgozunk ki a teljes tanévre.”

„Azért is döntöttünk úgy, hogy részt veszünk a projektbe, mert az a diákok óhaja, hogy bekapcsolódjunk a közösségi tevékenységekbe. Az egyik legutóbbi projektünk, az Együtt Ukrajnáért elnevezésű munkacsoportjához több mint 800 önkéntes diák és egyetemista csatlakozott a megyéből. Nagyon hasznosak a projekt célkitűzései, ugyanis a diákok közösségi és környezetvédelmi szempontú nevelésére vonatkozik”, közölte Oliviu Codrean, a Bihar Megyei Diáktanács elnöke.

Ebben az időszakban egy lehetséges jövőbeni együttműködésről tárgyaltak az egyetemistákkal és a megyében működő civil szervezetekkel. 

Európai uniós finanszírozású környezetvédelmi projektek

A Bihar Megyei Tanács partnerségben a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP) európai uniós finanszírozási kérvényt nyújt be annak érdekében, hogy egy öko-nevelési központ létesüljön Sólyomkőváron.  

„A Sólyomkővári Polgármesteri Hivatal hét hektáros területet bocsájtott a rendelkezésünkre, egy festői és csendes környezetben. Ott szeretnénk megépíteni a központot, amely magába foglalja a szálláshelyül szolgáló, közművesített, 50 férőhelyes faházikókat, ebédlőt és konferenciatermet. A létesítményt használhatják az iskolák, valamint az EcoClub önkéntesei is. Ott lehet táborokat szervezni a hétvégeken, vagy az Iskola másképpen program keretében biológia, állampolgári nevelés és környezetvédelmi előadásokat lehet tartani”, fejtette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az európai uniós finanszírozásra benyújtott másik projekt arra vonatkozik, hogy mobil laboratóriumokat vásárolnának, amelyekben környezetvédelemmel kapcsolatos kutatásokat végeznének, és helyi környezetvédelmi klubokat hoznának létre a megye hátrányos helyzetű övezeteiben. A beruházás értéke 350 ezer euró. A projekt kedvezményezettje az Ecolect Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület, partnerségben a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Pro-Timer nevű civil szervezettel, valamint öt Bihar megyei tanintézettel, a nagyváradi Emanuel Baptista Líceummal, valamint a biharrósai, a vaskohi, a rikosdi és az ilyei iskolákkal.

Előző Kiírták a közbeszerzést a nagyváradi repülőtér kifutópályájának meghosszabbítására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor