Contact

Eddig mintegy 200 takarítási akciót szerveztek a megyében

Itthon > Uncategorized > Eddig mintegy 200 takarítási akciót szerveztek a megyében

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület elnöke a május 17-i sajtótájékoztatóján ismertette a Tisztaság hónapja Bihar megyében elnevezésű májusi kampánnyal kapcsolatos információkat.

            Eddig az időpontig 197 takarítási akciót regisztráltak az ecolectbihor.ro  honlapon. A 2021-es  júniusi kampány során összesen 197 takarítási akciót szerveztek.

A kampány keretében két versenyt szerveznek: az első „Bihar megye takarítási bajnoksága”, amelyen a megye községei és városai vehetnek részt, valamint a második megmérettetés, az „ÖkoProvokáció” elnevezésű, amely az előkészítős osztályos gyerekektől kezdve egészen a XII. osztályos tanulókig minden diáknak szól. 

 „A Bihar megyei iskolákban EcoClub elnevezéssel 126 önkéntes csoport alakult meg, ezekbe több mint 8400 gyermek iratkozott be. E projekt esetében nagyon fontos a résztvevő pedagógusok és a megyei tanfelügyelőség szerepe. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani nekik.  Nagyon sok gyermek iratkozott be az önkéntes csoportokba, akik  naponta vesznek részt számos takarítási akcióban Nagyváradon és a megyében. Ezeken a gyermekek mellett, a tanárok, a polgármesterek és a helyi cégek képviselői is részt vesznek.,” nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács, az Ecolect Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesület, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, valamint a Bihar Megyei Diáktanács együttműködési megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy a megye minden iskolájában támogassák egy önkéntes hálózat létrehozását, EcoClub elnevezéssel.

Bihar megye összes iskolája részt vehet az ÖkoProvokáció elnevezésű versenyen. Minden diák, aki igazolni tudja, hogy jelen volt legalább két takarítási akción, az Ecolect csoport által szervezett nyereménysorsoláson vehet részt, amelyen egy 500 lej értékű utalványt nyernek saját maguk számára, amelyet a DECATHLON üzlet ajánlott fel, emellett pedig egy 1000 lej értékű vásárlási utalványt kapnak a DECATHLON-tól , amit az a közösség használhat fel, amelynek tagja a nyertes tanuló, a mindenki egyért és egy mindenkiért elv alapján. Bihar megye hét hulladékgyűjtési övezetének esetében, beleértve Nagyváradot is összesen 21 díjat ajánlanak fel három-három diáknak.

Mint ismeretes 100 Bihar megyei területi-közigazgatási egység (polgármesteri hivatal)  közül  94  nevezett be  a májusi nagytakarítási megyei  bajnokságra. A versenyre a megye *hat hulladékgyűjtési régiójában kerül sor, ahol az Ecolect csoport bevezette az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszert (SMID). Nagyvárad nem vesz részt ezen a versenyen.  

Valamennyi régióban három-három díjat osztanak ki, az első helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 50 ezer lej, a harmadik helyezésért pedig 30 ezer lej.

A nyereményeket egy olyan környezetvédelmi projekt finanszírozására kell fordítani, amely a gyermekeknek szól, például parkok, játszóterek létesítése stb.

Csak a következő öt hulladékfajtát veszik figyelembe, amelyek a háztartásokból származnak és a takarítási kampányokon gyűjtik össze:

  1. Műanyag/fém – sárga zsák;
  2. Papír/karton– kék zsák;
  3. Üveg
  4. Elektromos és elektronikai hulladékok
  5. Nagyméretű hulladékok (bútorok, matracok, stb. – a gumiabroncsokat nem veszik figyelembe).

Az akción részt vevők sorrendjének összeállításánál és a nyertesek kijelölésénél figyelembe veszik az összegyűjtött hulladékok mennyiségét valamennyi területi-közigazgatási egység esetében, amelyet elosztanak a lakosság számával.

*1B. övezet- Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapju, Szalárd, Vizesgyán;

2. övezet– Élesd városa, valamint Esküllő, Kisősi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár Sonkolyos, Cécke, Rév községek;

3. övezet– Nagyszalonta városból, valamint  Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós községekből áll;

4. övezet– Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh városokból, valamint Bondorasszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Biharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Dragánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak községekből áll;

5. övezet– Margitta város, valamint  Érábrány, Vedresábárny, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Felsőderna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős községek;

6. övezet- Székelyhíd és Érmihályfalva városok, valamint Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Diószeg, Biharfélegyháza, Érszalacs, Érsemjén, Értarcsa és Paptamási községek.

Előző Európai uniós alapokból finanszírozzák a Bihar Megyei Területrendezési Terv frissítését

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor