Contact

Egybeolvad a Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Városi Múzeum

Itthon > Kultúra > Egybeolvad a Körösvidéki Múzeum és a Nagyváradi Városi Múzeum

Április 27-én együttműködési megállapodást kötött a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal annak érdekében, hogy a megyei és municípiumi érdekeltségű múzeumi hálózatot úgy szervezzék át, hogy egyetlen jogi személyiségként működjön 2021. július 1-től kezdődően. Az új múzeumi struktúra a Bihar Megyei Tanács alárendeltségében fog működni, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával, a székhelye pedig a Körösvidéki Múzeum jelenlegi  székházában lesz.

A két intézmény fúziója egy egységes kulturális stratégiát valósít meg, hozzájárulva a működési költségek csökkentéséhez (a támogatói szolgáltatások összevonása által). Az átszervezésnek köszönhetően elért megtakarításokból növekednek a múzeumi létesítmények felszereltségére fordítható összegek. Ugyanakkor a legjobb helyi szakértőket kérik fel az új részek kialakításához. Egy egységes turisztikai kártyát vezetnek be a múzeumi belépéshez.

„Megállapodtunk abban, hogy a következő időszakban, kötelezően három szakaszt kell betartania az új múzeumi struktúrának.  Az első ütemnek megfelelően az idei év végéig be kell fejezni a Körösvidéki Múzeum  épületének második emeletén zajló munkálatokat , és megnyílhatnak a szépművészeti és kortárs történelem részlegek. A második szakaszban, amely jövő év tavaszáig, április 20-ig tart, befejeződnek a munkálatok a Körösvidéki Múzeum épületének harmadik emeletén, megnyílhat a néprajzi részleg , így mindenhol látogatható lesz a közgyűjtemény. Úgyszintén addigra megnyílik a  Szabadkőműves Múzeum. A harmadik lépés nagyon fontos, és  ez az egyik célkitűzése az egyesítésnek, mivel ekkor fejeződik be a várbeli fejedelmi palota termeinek rendezése és megjelölik a 0. meridiánt. Azt tervezzük, hogy a következő két hónapban kerüljön sor a két intézmény átszervezésére”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

„Jelenleg a vár összes terme a Nagyváradi Városi Múzeum kezelésében van. A fúzió révén csak a várban lévő  múzeumi helyiségeket adják át a Körösvidéki Múzeum használatába. A többi terem visszakerül a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelő Igazgatóságának kezelésébe”, közölte  a sajtótájékoztatón Florin Birta Nagyvárad polgármestere.  

A Bihar Megyei Tanács biztosítja a szükséges támogatásokat  az újjászervezett múzeumi hálózat megfelelő működéséhez.  Az ehhez szükséges összeget a saját forrásaiból, valamint a Nagyváradi Polgármesteri Hivataltól kapott átutalásokból fedezik.

Előző Konferencia-központ a kulturális, tudományos és üzleti turizmus fejlesztésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor