Contact

Konferencia-központ a kulturális, tudományos és üzleti turizmus fejlesztésére

Itthon > Infrastruktúra > Konferencia-központ a kulturális, tudományos és üzleti turizmus fejlesztésére

Április 27-én a Bihar Megyei Tanács és a Nagyvárad Polgármesteri Hivatal együttműködési megállapodást kötött egy konferencia-központ létesítésére és építésére.

Az új központban találkozókat, kongresszusokat és konferenciákat fognak tartani, hozzájárulva a kulturális, tudományos és üzleti turizmus fejlesztéséhez Nagyváradon és Bihar megyében.

A konferencia-központot a sportlíceum pályája, a Partenia Cosma Főgimnázium, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum- Múzeumi Komplexum, a Bihar megyei Munkaügyi Felügyelőség, a Számvevőszék új székhelye, és a Făgărașului utca által határolt területre építik.

            „Nagyvárad municípiuma és Bihar megye fejlődésének egyik fontos eleme a turisztika és a kultúra. A turisztikai rész esetében olyan helyzetben vagyunk, hogy fejleszteni tudjuk a kulturális, tudományos és üzleti turizmust, így elismert embereket tudunk Nagyváradra és Bihar megyébe meghívni. Szükség van a korszerű szabványoknak megfelelő felszereltségű konferencia-központra, ugyanis a  jelenlegiek, vagy nem megfelelőek, vagy túl régiek. Vannak néhány száz férőhelyes termeink, azonban nem rendelkezzünk olyannal, ami nagy események helyszínéül szolgálhat. A kulturális rész esetében pedig vannak olyan intézményeink, amelyek hozzájárulnak a kulturális élet gazdagításához, de ehhez infrastruktúrára van szükségük. Korlátozott azon helyiségek száma, ahol jelenleg működhetnek, állandó vitatéma a színház vagy a filharmónia termeinek használata. Ezenkívül egyes esetekben bizonyos termek akusztikája nem megfelelő. Egy ilyen helyiség, amit építeni fogunk, koncertterem is lehet. Ebben a konferencia-központban helyet kapnának a nagyváradi független művészek is, hogy bővüljön ezen rész kínálata. A központ kreatív műhelyként, csomóponrként is működni fog. Az általunk felvállalt kivitelezési időszak 2025, de reméljük, hogy már hamarabb elkészül a központ”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a sajtótájékoztatón.

            „A tulajdonjogi kérdéseket és az esetleges kisajátításokat, amennyiben ezek szükségeszek lesznek, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács közötti egyezség alapján oldjuk meg, így az a terület, amelyen a konferencia-központ fog épülni Bihar megye köztulajdonát kell képezze. A beruházás kivitelezésének finanszírozást a Bihar Megyei Tanács biztosítja. Az épület körüli övezetet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal fogja rendezni, amelyet megpróbálunk minél hamarabb megvalósítani.”, közölte Florin Birta Nagyvárad polgármestere.

            A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2021. szeptember 1-ig saját költségvetéséből elkészíti a szükséges urbanisztikai tervcsomagot. A Bihar Megyei Tanács decemberig előkészíti az új konferencia-központ terveihez szükséges műszaki dokumentációt, egészen az építési engedély megszerzéséig, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által elkészített övezeti városfejlesztési tervnek megfelelően.

            A Bihar Megyei Tanács finanszírozza a központ építését, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal pedig biztosítja a zöldövezetek, parkolók, a parkok és a bekötőutak kiépítését.

DSC_3114
Előző Új uniós finanszírozású projekt a Nagyváradi Repülőtér korszerűsítésére és fejlesztésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor