Contact

Együttműködés Bihar és Hajdú-Bihar között közös projektek készítésére

Itthon > Uncategorized > Együttműködés Bihar és Hajdú-Bihar között közös projektek készítésére

Október 16- án Nagyváradon tartott  munkamegbeszélést   Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ésPajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A tanácskozáson részt vett Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, és Csomortányi István, a Bihar Megyei Tanács elnökének tanácsadója is.

A megbeszélésen szó volt a két megye közötti együttműködésről, azon stratégiai projektek esetében, amelyek a régió fejlődéséhez járulnak hozzá, valamint európai uniós pénzforrások lehívásáról a Románia-Magyarország Határon Átnyúló Program keretében. Két projekt kapcsán konkrétumokról is tárgyaltak, az egyik kulturális, a másik pedig energetikai jellegű beruházás.

A kulturális jellegű projekt, amelyet a Bihar Megyei Tanács koordinál, az önkormányzatnak biztosít 80 százalékos részesedést a támogatásból. A projekt célkitűzése egy Kulturális Multifunkcionális Központ létesítése Nagyváradon. A fennmaradó 20 százalékos pénzügyi támogatást a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés fogja felhasználni a megye településein megvalósítandó kulturális projektekre.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés egy energiahatékonysággal kapcsolatos projektek fog benyújtani, amely a geotermikus források hasznosítására vonatkozik.  A Bihar Megyei Tanács részesedése a projektből 20 százalék, amely összeget a kulturális központ energiahatékonyságának biztosítására fordít.

A közeljövőben a két önkormányzat műszaki szakemberei közösen véglegesítik a szükséges dokumentációt. Az a cél, hogy az év végéig benyújtsák a támogatási kérelmeket. Az elszámolható európai uniós támogatás minkét projekt esetében 8 millió euró.

Emellett egy közös akciótervet dolgoztak ki, bevonva az érintett többi hat megyét is Magyarországról és Romániából, a határ menti stratégiai projektek finanszírozás megkezdésére vonatkozó eljárás felgyorsítása érdekében, elkerülve a jelenlegi támogatási program késedelmeit. Romániából a következő négy megye vesz részt a programban: Szatmár, Arad, Bihar és Temes, Magyarországról szintén négy vármegye érintett: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád.

Előző A helyi, hagyományos termékek ízeit lehet megkóstolni

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor