Contact

Együttműködés Bihar megye természetvédelmi területeinek fejlesztéséért

Itthon > Uncategorized > Együttműködés Bihar megye természetvédelmi területeinek fejlesztéséért

A Bihar Megyei Tanács október 7-i azonnali rendkívüli ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták, hogy az önkormányzat partnerségi megállapodásokat kössön a Védett Területek Országos Ügynökségével (ANANP), valamint több közigazgatási-területi egységgel a turisztikai övezetek megóvása és népszerűsítése érdekében.

Az együttműködési megállapodások célja, hogy európai uniós forrásokat pályázzanak meg  a Natura 2000 védett területen, és a ANANP kezelésében lévő Tasádfő, Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő, Réz-hegység övezetében történő természetvédelmi intézkedések végrehajtásának érdekében. 

A projekteket európai uniós alapokból finanszírozzák a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 4. prioritási tengelyének keretében, amelynek elnevezése: „Környezetvédelmi intézkedések a biológiai sokféleség megóvása érdekében, a levegő minőségének ellenőrzése és régészeti feltárások elvégzése, ahol ez szükséges”, valamint a 4.1 egyedi célkitűzésekre vonatkozóan: „A biológiai sokféleség megóvásának és megőrzésének vonatkozó intézkedések fokozása valamint a rossz állapotban lévő ökoszisztémák helyreállítása”.

„Általában ezek a projektek szálláshelyek kialakítására vonatkoznak jó körülményeket biztosító kempingek és luxuskempingek létrehozásával, a Bihardobrosd község tulajdonában lévő Vida-tó medrének megtisztításával.  Néhány barlangot látogathatóvá teszünk a turizmus és a barlangturizmus számára, a látogatható  révi és a vársonkolyosi barlangokat  pedig  korszerű felszerelésekkel látják el, ugyanis eddig nem rendelkeztek ilyenekkel.

Ezen projektek keretében 900 ezer euró értékben nagy teljesítményű erőgépeket is beszereznek, hogy kiirtsák a páfrányfenyőt, amely nagyon gyorsan terjedő növény. E hónap végén benyújtjuk a támogatási kérelmet. Jelenleg a tenderfüzet összeállításán dolgozunk, hogy meghirdessük a versenytárgyalást, ugyanis 2023 végéig be kell fejezni ezeket a beruházásokat”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az első megállapodást Kiősi és Sólyomkővár polgármesteri hivatalaival írják alá. Ez a  Réz-hegység védett területére vonatkozik, és az ezzel kapcsolatos projekt címe: „ Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSC10322 Réz-hegység terület megőrzése érdekében”. A beruházás összértéke 10.675.540,94 lej áfával együtt, önrészt nem kell fizetni, valamint biztosítják a projekt megvalósítása kapcsán esetleg felmerülő költségek fedezését is.

A második megállapodást Vársonkolyos, Barátka, Rév és Bihardobrosd területi-közigazgatási egységekkel kötik meg a következő projektre vonatkozóan: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő terület megőrzése érdekében”.  A beruházás 41.760.585,21 lej áfával együtt.

A harmadik együttműködési megállapodást a Bihar Megyei Tanács, az ANANP és Drágcséke község önkormányzata között születik meg. Ez esetben a következő projektet valósítják meg: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a ROSC10240 Tasádfő közösségi jelentőségű védett terület megőrzése érdekében”. A beruházás összértéke 2.663.115,70 lej áfával együtt.

A Bihar Megyei Tanács feladata lesz a védett természeti övezetek megóvására benyújtandó finanszírozási kérelmek és az előtanulmányok (hatás-, erdősítési-, valamint a legelők helyreállításával kapcsolatos tanulmány) elkészítése a projektek megvalósítása érdekében.

Az ANANP vezető partnerként többek mellett a szükséges műszaki és logisztikai hátteret biztosítja a finanszírozási kérelmek kidolgozása érdekében, valamint benyújtja a pályázatokat az európai pénzalapokat kezelő minisztériumhoz. Az önkormányzatok biztosítják a beruházások megvalósításához szükséges földterületeket.

Előző Tendert írtak ki 12 hulladéktároló udvar építésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor