Contact

Együttműködési megállapodás a Bihar megyei turisztikai övezetek fejlesztéséért

Itthon > Uncategorized > Együttműködési megállapodás a Bihar megyei turisztikai övezetek fejlesztéséért

A Bihar Megyei Tanács május 12-i, rendkívüli ülésén jóváhagyták a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága (ANANP) és megyei önkormányzat közötti, három együttműködési megállapodás megkötésére vonatkozó határozattervezetet. 

A partneri megállapodások célja az európai uniós források lehívása az aktív megőrzési intézkedések alkalmazására, a Natura 2000 természetvédelmi területen, a Jád-völgye, Pecze patak, és a Királyerdő hegység-Sebes Körös szurdokvölgy övezetében, amelyek az ANANP kezelésében találhatóak.  Lehetőség van európai alapok lehívására a Nagy  Infrastruktúra Operatív Program révén- 4. prioritási tengelyen, amelynek célkitűzése a környezet védelme a biológiai sokféleség megőrzésével, a levegő minőségének ellenőrzésével, valamint a szennyezet területek kezelésével.

„A megyei tanácsok és a helyhatóságok nem vehetnek igényben európai alapokat a 4. tengely révén, az egyetlen intézmény, amely ezt megteheti, az a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága.   Mivel fejlesztési projekteket akarunk megvalósítani a turisztikai övezetben, olyan terveket, amelyek hozzájárulnak a biológiai sokféleség és a területek szépségeinek megőrzéséhez, ezért kezdeményeztük, hogy együttműködési megállapodásokat kössünk  három Bihar megyei védett övezet esetében, amelyeknél már jóváhagyott menedzsmentterveink vannak. Az együttműködő partnereinkkel együtt meg szeretnénk oldani a jelenlegi gondokat a Béli-hegységnél, a Jókai-barlanggal együtt, ugyanis ott sajnos tele van hulladékkal, rendbe tesszük a barlangokat, hogy látogathatóak legyenek, ahol nincsenek ott parkolóhelyeket alakítunk ki, és ahol szükséges a kempingeket is felújítjuk”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke,  a rendkívüli ülést megelőző sajtótájékoztatón.

A Bihar Megyei Tanács feladta lesz természetvédelmi területek finanszírozási kérelmeinek kidolgozása és a szükséges előkészítő tanulmányok ( megvalósíthatósági, erdősítési, a legelők rendbetételére vonatkozó) összeállítása. A partnerség vezetője, a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága biztosítja a szükséges műszaki és logisztikai segítséget a finanszírozási kérelmek elkészítéséhez, ezt követően majd benyújtja ezeket az Európai Alapok Minisztériumához.

Előző Sürgősségi egészségügyi központot hoznak létre Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor