Contact

Sürgősségi egészségügyi központot hoznak létre Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon

Itthon > Uncategorized > Sürgősségi egészségügyi központot hoznak létre Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon

Május 6-án adták ki a beruházás elkezdésére vonatkozó utasítást a Bihar megye hegyvidéki részén, Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon  létrehozandó elsősegély- és sürgősségi központ építésére.

A sürgősségi központokat korszerű keresési és mentési felszerelésekkel látják el, amelyek kapcsolódnak a megyében lévő kórházak által használt telemedicina rendszerhez. A két központ és a hozzájuk tartozó berendezések elősegítik a mentési akciókat a nehezen megközelíthető területeken. Ugyanakkor a távorvoslási rendszerhez való kapcsolódás lehetővé teszi a súlyos helyzetekben történő gyors beavatkozást, ennek köszönhetően több emberéletet lehet megmenteni.

Mindkét sürgősségi központ hasznos területe 163 négyzetméter lesz földszinttel és tetőtérrel.  A bejáratnál fedett részt alakítanak ki, amely rámpával van felszerelve a hordágyak részére.  A földszinten orvosi rendelő, tárgyaló, raktár és mosdó lesz. A tetőtéren pedig egy kétágyas és egy háromágyas termet hoznak létre, hogy az alkalmazottak tudjanak pihenni.

A projektet a VUTAN INSTALAȚII Kft. és a  COFIDO Kft. cégek alkotta konzorcium készítette el. A műszaki terv elkészítésére és a munkálatok elvégzésére vonatkozó szerződés értéke 1.739.000 lej áfa nélkül. A beruházás kivitelezésének időtartama 12 hónap a munkálatok megkezdésére vonatkozó utasítás aláírásától számítva.

A határon átnyúló RO-HU 449, IPHEALTH  elnevezésű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák. Az „Integrált projekt a fenntartható fejlődés érdekében Bihar megye hegyvidéki részén, az egészségügyi szolgáltatások és az ezekhez való hozzáférés elősegítése, illetve fejlesztése a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén” nevet viselő beruházást a Bihar Megyei Tanács hajtja végre partnerségben Berettyóújfalú Helyi Önkormányzatával, Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Belényes területi-közigazgatási egységekkel, a Nagyváradi Egyetemmel, a Salvamont Hegyi- és Barlangimentő Szolgálattal, a Gróf Tisza István Kórházzal, valamint a Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel.  

Az IPHEALTH projektet az Interreg V-A Románia-Magyarország 2014-2020 közötti program keretében finanszírozzák, az Európai Regionális Fejlesztési Alapon (FEDR) keresztül, kiegészítve a két tagállam, Románia és Magyarország országos társfinanszírozásával. Ennek teljes költségvetése  9 717 383,06 euró, ebből 7 987 250,81 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származik.

Az IPHEALTH projektről további részletek, tudnivalók a https://iphealth.ro/ című honlapon találhatóak.

DSC07016
Előző Közvitára bocsátották a DGASPC szolgáltatásainak kiszervezésére vonatkozó stratégiát

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor