Contact

Elemzik a Belényesi körgyűrű három változatát

Itthon > Uncategorized > Elemzik a Belényesi körgyűrű három változatát

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke február 8-i sajtótájékoztatóján bemutatta a Belényesi körgyűrű elemzés alatt álló  három nyomvonalváltozatát.  A 2010-ben javasolt és a leghosszabb első változat elkerüli Belényes municípiumot és Vaskohsziklás várost, valamint a két város közötti településeket is. Az elkerülő út hossza 27,3 kilométer, a becsült értéke pedig meghaladja a 150 millió eurót. A másik két javasolt útvonal csak Belényes municípiumot kerüli el. A várostól a legtávolabb lenne a második variáns, amelynek hossza 6,8 kilométer, míg a városhoz legközelebb eső harmadik változat hossza pedig 6,4 kilométer. A második vagy a harmadik nyomvonal mintegy 32 millió euróba kerülne,  tehát ötször kevesebb lenne, mint a tizenegy évvel ezelőtt javasolt beruházás értéke.

„Ezeket a változatokat még két hétig elemzés alatt maradnak, majd ezt követően elvégezzük a több szempontot is figyelembe vevő eljárást, annak érdekében, hogy megkapjuk az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNAIR) engedélyét. Ugyanakkor a Bihar Megyei Tanács és Belényes Helyi Tanácsa határozatokat bocsát ki a nyomvonalváltozatra vonatkozólag, amit támogatni fog a két területi-közigazgatási egység, hogy márciustól gyakorlatilag is megkezdhessük a műszaki dokumentációk elkészítését a Belényesi körgyűrű végleges változatának kivitelezésére. Azt a célt tűztük ki, hogy szeretnénk ha májusra elkészülne az összes dokumentáció, valamint a műszaki-gazdasági mutatókra és a kisajátításra vonatkozó kormányhatározat is. Ennek megjelenését követően megtartjuk a közbeszerzési eljárást a kivitelező cég kiválasztására, hogy elkezdődjön az építkezés, annak érdekében, hogy 2023 végére járhatóvá váljon a körgyűrű.”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Bihar megyében több olyan térség is van, ahol közlekedési gondok vannak. A legnagyobb forgalom a Nagyváradi Metropolisz Övezetben (ZMO) van, ez csökkeni fog az elkerülő megyei utak létrehozásával. A forgalom azokban a városokban is túlzsúfolt, amelyeken áthaladnak a megyei utak, ilyen Nagyszalonta, Élesd és Belényes. A Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út megépítése után csökkeni fog a Nagyszalontán áthaladó tranzitforgalom. Élesd körgyűrűjének esetén megkezdődtek a topográfiai felmérések és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, Belényes municípium pedig a harmadik olyan település, ahol forgalmi gondok vannak az országos utak esetében. Nagyvárad felől körülbelül naponta 6 ezer jármű érkezik Belényesre, Vaskohsziklás irányába pedig 4 ezer jármű hagyja el a várost 24 óra leforgása alatt.

„ A Belényesen áthaladó tranzitforgalom közlekedési lámpától, közlekedési lámpáig zajlik, az egyik útkereszteződéstől a másikig,  hosszú, tömött sorokban. A tranzitforgalomban részt vevők és Belényes lakosai időt vesztenek, amikor áthaladnak a Belényes központjában lévő főuton.  Az ezt keresztező utcák mellett, Belényesnél négy megyei út találkozik egymással. A legforgalmasabb útról, Biharrósa-Belényesremete-Tövisfalva-Belényes (Roșia – Remetea – Delani – Beiuș) közötti szakasz felől naponta mintegy 2 ezer autó megy be a városba, a többin körülbelül ezer jármű 24 óra alatt ( a Nyimesd-Tisztásfalva  felé vezető megyei úton, az északkeleti rész, amely Bondoraszó község- Biharfüred felé halad, és a Várasfenes irányába vivő délnyugaton elhelyezkedő megyei úton). Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül a gépkocsik száma jelent gondot, hanem az, hogy mindegyik útszakasz más-más kereszteződésnél találkozik,ehhez hozzáadódik a belényesi közlekedési lámpák és a mellékutak helyzete. Tehát meg kell oldanunk ezt a problémát a körgyűrű létrehozásával, a belényesiek és az átutazók érdekében. Nincsenek ilyen problémák például Dragánfalván vagy Rénynél, és  Vaskohsziklás város környékén,  a valós gond Belényesnél van. Ezért úgy véljük , hogy a legtöbbe kerülő, több mint 150 millió euróba, vagyis több mint 5,6 millió euró/km első változat,  jelenleg nehezen megvalósítható. Arra összpontosítunk, hogy megoldást találjunk a kritikus övezet esetében. Két variánst elemeztünk, kerüljük meg Belényest  a síksági résznél, a Fekete-Körös felé, ez a megoldás azt jelentette volna, hogy hidakat kellene építeni a Körös felett, az ezzel járó problémákkal és költségekkel együtt, vagy nem kerüljük meg a Fekete-Köröst, ez pedig  sok kisajátítást jelentett volna a Nyimesd-völgyében. Több tucatnyi házat kellett volna kisajátítani. A Belényesi Polgármesteri Hivatallal egyeztetve, az északkeleti övezeten áthaladó variáns választottuk, amely keresztezi a három megyei útszakaszt, és átveszi az azokon áthaladó forgalmat. A költségek szempontjából a 2. és 3. nyomvonal jobb megoldást jelentene.”, érvelt Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A ”Belényes körgyűrűjére” vonatkozó dokumentumot ma, február 8-án kerül közvitára, a döntési átláthatóság előírásait betartva. Az érdeklődők írásban küldhetnek javaslatokat, ötleteket, véleményeket a registratura@cjbihor.ro  email címre, vagy a Bihar Megyei Tanács székhelyére,  a megyei önkormányzat honlapján történő közzétételtől számított két héten belül. A dokumentum tanulmányozható az intézmény honlapján, a döntéshozatal átláthatósága elnevezésű résznél.

Ugyanezen a sajtótájékoztatón a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette az intézmény által végrehajtandó egyéb projektek helyzetét.

Hét árajánlat érkezett a Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő utak műszaki terveinek elkészítésére. E hónap végéig szándékozzuk  lezárni az ezekre vonatkozó kiválasztási eljárást, annak érdekében, hogy március elején megnevezzük a nyertest, és a lehető leghamarabb aláírhassuk a tervezési szerződést. Elméletileg ha minden rendben megy, akkor ősszel elkészülhet a műszaki terv, és elindíthatjuk a pályázati eljárást a munkálatok megkezdésére. Ezek a fugyivásárhelyi, nagyürögdi és biharszentandrási utak. Tájékoztatom Önöket , hogy a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányára vonatkozó pályázati eljárást ellenőrizni fogja a  Közbeszerzések Országos Hatósága (ANAP), mivel egy nagyszabású projektről van szó, több mint 10 millió euró értékben. A múlt héten megkaptam a hatóság észrevételeit a feladatkiírással kapcsolatban. Azokat elfogadtuk, és módosítottuk a dokumentációt.  Ma,  a partnereinkkel együtt ismét aláírjuk a dokumentációt. Úgy vélem, hogy ezen a héten  az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren  (SICAP) teszik közzé a közbeszerzési eljárást. Ugyanakkor tájékoztatom Önöket, hogy speciális térfigyelő kamerákat vásároltunk, amelyeket az országos rendőrség és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség közösen fog használni , hogy megfigyeljék azokat az övezeteket, ahol gyakoriak az illegális szemétlerakások”, tette hozzá Ilie Bolojan.

Előző Hét ajánlat érkezett a Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő utak műszaki projektjeire

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor