Contact

Elfogadta a kormány az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóit

Itthon > Uncategorized > Elfogadta a kormány az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóit

Románia kormánya november 16-án elfogadta az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozó határozatot, a Bihar és Arad megyei helyi és megyei önkormányzatok által kidolgozott dokumentáció alapján.

Ez az anyag arra vonatkozott, hogy a projekt megfeleljen a jelenleg hatályos törvényes előírásoknak és jogszabályoknak, a mostani és a jövőbeli közlekedési feltételeknek, valamint a magyarországi közúti infrastruktúrához való csatlakozásnak Nagyszalonta térségében. 

„A jövő hét folyamán előterjesztik a gyorsforgalmi úttal kapcsolatos második kormányhatározatot is, amely a beruházás által érintett területek kisajátítására fog vonatkozni. Ezt 10 napig közvitára fogják bocsátani, ezt követően pedig a kormány december első felében jóváhagyja majd a tervezetet. Ebben az időszakban zajlik a műszaki terv közlekedésbiztonsági vizsgálata. A műszaki terv majd december közepén kerül az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság Műszaki-Gazdasági Bizottsága elé, hogy megkaphassa a végleges jóváhagyást. Ezt követően lehet megszervezni a tendereljárást a kivitelező cégek kiválasztására”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A négysávosra tervezett gyorsforgalmi út hossza 120,1 kilométer lesz, amihez még hozzáadódnak a nyomvonal mentén lévő főbb városokkal való összeköttetést biztosító útleágazások. Bihar megyében három fő közlekedési csomópontot alakítanak ki.  A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer.

A gyorsforgalmi út teljes hossza mintegy 138 kilométer lesz, az Arad felé vezető leágazással együtt, amely mintegy három kilométer. A nyomvonalon 86 híd és átjáró fog épülni, figyelembe véve a Nagyszalonta- Kisjenő övezetében található biodiverzitási területre vonatkozó szabályozásokat..

A munkálatok kivitelezését három szakasztra osztották a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 11,7 milliárd lej áfával együtt, a kivitelezésre tervezett időszak pedig 24 hónap.

A projekt finanszírozása vissza nem térítendő külső forrásokból (Szállításügyi Program 2021-2027), valamint az állami költségvetésből történik, a törvény által jóváhagyott közberuházási programoknak megfelelően.

Előző Egységesített közbeszerzési eljárásokat írnak ki

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor