Contact

Elfogadták a hulladékgyűjtő udvarokra vonatkozó hatástanulmányt

Itthon > Uncategorized > Elfogadták a hulladékgyűjtő udvarokra vonatkozó hatástanulmányt

Elkészült a Bihar megye tizenhat településén épülő hulladéktároló udvar megvalósíthatósági tanulmánya. Az erre vonatkozó dokumentációt a Bihar Megyei Tanács december 22-i rendkívüli azonnali ülésén fogadták el.

A következő területi-közigazgatási egységben fognak létrehozni hulladéktárolókat: Miklóirtás, Kiősi, Keményfok, Vámosláz, Bors, Nagyürögd, Kiskopács, Bontesd, Bályok, Belényesirtás, Hegyközpályi, Alsókocsoba, Dragánfalva ,Hagymádfalva, Vaskoh és Vaskohsziklás.

A hatástanulmány szerint a projekt becsült összértéke 41.930.726,47 lej áfával együtt, azaz 8,5 millió euró. A finanszírozás európai uniós alapokból történik a 2014-2020-as Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből.

Ezek mellett további tizenhat hulladéktároló udvart építenek a következő településeken: Belényes, Margitta, Nagyszalonta, Élesd (ezek hamarosan elkészülnek), Érmihályfalva, Székelyhíd, Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós.

„A 32 önkéntes hozzájárulással létesítendő Bihar megyei hulladéktároló udvar fontos beruházás megyénk tisztaságának biztosítása szempontjából, amely ugyanakkor hozzájárul a megye integrált fejlesztéséhez.  Ezek építése a Megyei Hulladékgazdálkodási Terv keretében történik. A projekt megvalósításán közösen dolgoztunk az Ecolect csoporttal és a 32 közigazgatási egység polgármesteri hivatalával, amelyek területén kialakítják majd ezeket a központokat”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Minden központban nagyméretű konténereket helyeznek el a következő hulladékok szelektív gyűjtésére: ruhaanyagok, újrafelhasználható termékek, fém, háztartási cikkek, üveg, elektromos és elektronikus termékek, műanyagok, papír-karton, faanyagok, bútorok, növényi eredetű hulladékok, építőipari törmelékek és veszélyes hulladékok.

A Bihar Megyei Tanács finanszírozza a hulladéktároló udvarok megépítését és felszerelését.

 A polgármesteri hivatalok biztosítják a hulladéktárolók működéshez szükséges körülményeket, és kidolgozzák a központok szabályzatát úgy, hogy ezt más területi-közigazgatási egységek is használhassák. A környékbeli lakosok legalább három évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el.

A központok szervezési és működési módját, a lakosoktól átvehető hulladékok típusát és mennyiségét, a programot, a szomszédos településeket és ezek kiszolgálásának feltételeit, a szelektívhulladék- gyűjtő  központok működéséről szóló szabályzat tartalmazza. Ezt mindegyik helyi tanácsnak el kell fogadnia, a Bihar Megyei Tanács előzetes jóváhagyásával.


Előző Jóváhagyták a székelyhídi biomassza üzem koncesszióba adását

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor