Contact

Elfogadták a megyei közszállítási programot és a szolgáltatás odaítélésére vonatkozó eljárást

Itthon > Uncategorized > Elfogadták a megyei közszállítási programot és a szolgáltatás odaítélésére vonatkozó eljárást

A Bihar Megyei Tanács augusztus 23-i rendkívüli gyűlésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a megyei közszállítási menetrendet, a programnak megfelelő megállók listáját, valamint a megyei személyszállítási közszolgáltatás biztosításának módját.  Ugyanakkor megszavazták a közszállítási szolgáltatásra vonatkozó tenderfüzetet.

A következő lépés pedig az, hogy a szállítóknak megszervezik az útvonalakra vonatkozó közlekedési csomagok odaítéléséről szóló tendert.

A megyei személyszállítás menetrendje rugalmasabbá vált, azáltal is, hogy csoportosították azon útvonalak 70 százalékát, amelyek esetében átfedések voltak területi szempontból. Ily módon 21 közlekedési csomagot alakítottak ki, úgy hogy a kevésbé nyereséges járatokat üzemeltető személyszállítási szolgáltatók pótolhatják bevételeiket, olyan útvonalakon kínált szolgáltatásokkal, amelyeket sok utas vesz igénybe.

Ami a szolgáltatás odaítélési eljárását illeti, a legnagyobb változás az, hogy megszüntették azt a pontszámot, amely az útvonal használatának időtartamára vonatkozott. Az elmúlt években ez a pontszám volt a szerződés odaítélésének fő szempontja.  Ez a lépés a személyszállítási piaci nyitásához vezet azon szolgáltatók esetében, akik tapasztalatokat szereztek a magánszektorra vonatkozó versenyhelyzetben. Az elfogadott anyagok tartalmazzák a közszolgáltatás odaítélésének feltételrendszerét, ahogy ezt az Európa Tanács 1370/2007. számú szabályzata előírja. A szabályzat egyértelmű kötelezettségeket és jogokat tartalmaz, mind a szállítási szolgáltatóknak, mind a Bihar Megyei Tanács számára. Ez a személyszállítási rendszer kiszámíthatóságát és nagyobb stabilitását jelenti, megpróbálva elkerülni az elmúlt években tapasztalt helyzeteket, amikor is egyes szállítási szolgáltatók egyoldalúan megszakították a szolgáltatást biztosítását, és nem indítottak járatokat.

A szolgáltatás odaítélésének új módja alapján egy olyan fedezetet hoznak létre, amelyből végrehajthatóak lesznek az esetleges károk, abban az esetben, ha a szállítási szolgáltató nem tartja be a szerződésben megállapított kötelezettségeit, és a helyzettől függően bírságokat állapít meg.

Az utasoknak fontos információ, hogy a jegyárak megfelelnek majd a működési költségeknek, és a cégek nem önkényesen fogják megállapítani a viteldíjat. A jegy árát egy világos matematikai képlet alapján határozzák meg, és ezeknek bármely kiigazítása összhangban kell legyen a kiadási tételek esetleges változásával, amelyeket az eredeti viteldíj megállapításánál alkalmaztak.

Előző Jóváhagyták a megye hulladéktárolóira vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor