Contact

Elfogadták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út hatástanulmányát

Itthon > Uncategorized > Elfogadták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út hatástanulmányát

A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselő-testületei a december 16-i közös ülésükön jóváhagyták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóit.

A négysávosra tervezett út hossza 120,1 kilométer lesz. A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer. Az út teljes hossza eléri a 138 kilométert.

„A projekt esetleges optimalizálását is figyelembe véve, azt tervezzük, hogy jövő év tavasszal elkészül a műszaki terv és akkor kiírhatjuk a kivitelező kiválasztására szervezendő tendert. Három év alatt elkészülhet a beruházás és a gyorsforgalmi utat használatba tudjuk adni.

Köszönöm az  együttműködést a projektben részt vevő partnereinknek, a Consitrans cég tervezőcsapatának és az engedélyeket kibocsátó intézményeknek. Az Országos Közút- és Autópálya – kezelő Társaság (CNAIR) szakembereinek támogatása nélkül nem tudtunk volna előrehaladni, ugyanis egy ilyen nagyszabású projekt vezetése számunkra is újdonságnak számít. Az ilyen projektek megvalósítása többéves munka eredménye, amely széles körű együttműködésen alapul. Ugyanakkor elengedhetetlen a szükséges források biztosítása is, amelyeket mi, mint helyhatóság nem tudtunk volna előteremteni. Ezen projekt esetében  az európai uniós források mellett szükség van jelentős mértékű társfinanszírozásra is.”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A leendő gyorsforgalmi út 12 közlekedési csomóponton keresztül teremt összeköttetést a megyei- és országutakkal. Ezek közül hat csomópontot Bihar megye területén alakítanak ki a következő helyszíneken: Nagyvárad-Biharszentandrás, Mácsapuszta-Nagyürögd, Gyapju-Cséffa, Nagyszalonta-Tenke, Nagyszalonta-Magyarország, valamint Keményfok.

A munkálatok kivitelezésénél három szakaszt állapítottak meg a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő-Arad. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 10,7 milliárd lej , azaz 10.710.315.053,99, lej áfával együtt. A finanszírozást európai uniós forrásokból biztosítják.

Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke meghívottként vett részt a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselő-testületeinek közös ülésén, amelyet a városháza nagytermében tartottak meg.  

„Ez egy nagyszabású és egyedi projekt Romániában. Az Arad és Bihar megyék közötti jobb összeköttetés biztosítása mellett, mi azt is szeretnénk, hogy a gyorsforgalmi út nyomvonala menti övezetekben fejlődjön a gazdaság.  Arad megye számára nagyon fontos ez a beruházás, ugyanis már van egy autópályánk, ami összeköti megyénket Temes megyével, és azt akartuk, hogy Bihar megyével is jobb összeköttetésünk legyen. Úgy gondolom, hogy mostantól regionálisan kell gondolkodnunk, hogy ne jelentsenek akadályt a formális megyehatárok”, a nyilatkozta Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke.

Adrian Foghiș, a Szállításügyi Minisztérium államtitkára is jelent volt a gyűlésen.Az államtitkár a következőket nyilatkozta: „Ez a projekt azon stratégiai és kiemelt prioritású beruházások között szerepel, amelyeket Románia felvállalt az úgynevezett „Három Tenger Kezdeményezés” keretében, ezek a korridorok hozzájárulnak a szomszédos országokkal való összeköttetés és mobilitás megteremtésében. A másik fontos vetülete ennek, amit szeretnék hangsúlyozni, az a projekt összeállítására és elkészítésére vonatkozó jó gyakorlat példája. Az országban első alkalommal fordul elő, hogy egy ilyen nagyszabású projekt a helyhatóságokkal partnerségben valósul meg

„Ez egy nagy jelentőséggel bíró projekt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal számára. Gyakorlatilag egy új összeköttetésünk lesz egy másik autópályával, a páneurópai korridorral, ami nagyon nagy fejlődési lehetőséget jelent számunkra. A leendő gyorsforgalmi út összeköttetést biztosít az A3-as számú észak-erdélyi autópályával, ami a jövőben a legfontosabb közúti csomópont lesz Nagyváradon”, tette hozzá Florin Birta, Nagyvárad polgármestere.

Mint ismeretes az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megvalósításának érdekében a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, az Arad Megyei Tanács, az Aradi Polgármesteri Hivatal és a Közúti Infrastruktúra-kezelő Országos Társaság (CNAIR) között együttműködési megállapodás született.  

Előző Befejeződtek a vaskohsziklási tanuszoda kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor