Contact

Elfogadták az Erdélyi-szigethegység fejlesztésére vonatkozó együttműködési megállapodást

Itthon > Uncategorized > Elfogadták az Erdélyi-szigethegység fejlesztésére vonatkozó együttműködési megállapodást

A Bihar Megyei Tanács június 30-i rendes képviselő-testületi ülésén megszavazták a Fehér Megyei Tanács, a Bihar Megyei Tanács és a Kolozs Megyei Tanács közötti együttműködési megállapodásról szóló határozattervezetet, amely az Erdélyi-szigethegység térségének fejlesztésére vonatkozik.  

Júliusban tartják meg az együttműködésben részt vevő megyei tanácsok elnökének, Ion Dumitrelnek, Ilie Bolojannak és Alin Tișének az első munkamegbeszélést, amikor is aláírják a partnerségi dokumentumot.

Az egyezség célja, hogy a három megyében elhelyezkedő Pádis / Erdélyi szigethegység útvonalának helyreállítása és korszerűsítése, az Erdélyi-szigethegység, „A kő országa. Románia karsztparadicsoma” karsztterületének fejlesztése és turisztikai népszerűsítése, valamint a turisták védelmének biztosítása az érintett övezetben. Egy másik cél a karsztvidék néprajzi, népművészeti és építészeti hagyományainak és biológiai sokféleségének védelme és népszerűsítése. Az érintett települések: Felsőgirda, Lepus és Aranyosfő Fehér megyéből, Vasaskőfalva és Bondoraszó Bihar megyéből, valamint Jósikafalva, Meregyó, Székelyjó és Havasnagyfalu Kolozs megyéből.

Az infrastruktúrafejlesztés tekintetében a Bihar Megyei Tanács vállalja a Kolozs megyével határos Pádis-Ponor Ék közötti útvonal, valamint a Fehér –Bihar – Kolozs megyék közötti összekötő út (a 763-as számú megyei út folytatása, Ponor Éktől, Felsőgirda felé, a 750-es számú megyei úttal való kereszteződésig) helyreállítását és korszerűsítését, amely közigazgatásilag Bihar megyében található.

Fehér Megye Tanács munkálatokat fog végezni a Călineasa – Vf. Clujului –  a 750-es számú megyei út kereszteződése közötti útvonalon, a Kolozs Megyei Tanács pedig  korszerűsíti a Fehér – Kolozs-Bihar megyék közötti összekötő utat (a 763. számú megyei út folytatása), a Ponor Éktől kezdődően Felsőgirda felé (a 750. megyei út kereszteződéséig), amely közigazgatásilag Kolozs megye területén található.  A Kolozs Megyei Tanács egy európai uniós finanszírozású projekt révén már 20 kilométeren végzett  aszfaltozási munkálatokat, egészen Bihar megye határáig, a tervek szerint további 15 kilométer utat korszerűsít majd.

Az Erdélyi-szigethegység „A kő országa. Románia karsztparadicsoma” karsztterületének fejlesztése és turisztikai népszerűsítése kapcsán a megállapodás tartalmazza  a három megye közös turisztikai értékeinek kiemelését, a turisztikai útvonalak integrált hálózatának létrehozását, egy népszerűsítési terv kidolgozását, valamint az egyes turisztikai termékek közös fejlesztését.

A megyei önkormányzatok együttműködnek majd a néprajzi, népművészeti és építészeti hagyományok megőrzésében. Ugyanakkor ösztönözni fogják az autentikus termékek létrehozását, népszerűsítik a helyi gasztronómiai és kézműves termékeket, valamint építészeti/építési útmutatót dolgoznak ki, amely figyelembe veszi a térség sajátosságait. Ezen kívül tudatosító és tájékoztató akciókat fognak szervezni a helyi közösségnek, a turistáknak és a helyhatóságoknak a biológiai sokféleség és a  természeti örökség védelméről.

A megállapodás 10 évre szól és a három megye képviselői által történő aláírás napján lép hatályba. Az együttműködési megállapodás időtartama meghosszabbítható bármely résztvevő fél indokolt kérése esetén.

A Fehér Megyei Tanács a június 25-i rendes ülésén hagyta jóvá az együttműködésre vonatkozó határozattervezetet, a Kolozs Megyei Tanács pedig június 30-án.

Előző Jóváhagyták a rakományterminál építésére vonatkozó együttműködési megállapodást

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor