Contact

Elkészült a multifunkcionális kulturális központ építésének hatástanulmánya

Itthon > Uncategorized > Elkészült a multifunkcionális kulturális központ építésének hatástanulmánya

Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke a július 25-én megtartott sajtótájékoztatón ismertette a nagyváradi multifunkcionális kulturális központ elnevezésű projekt jelenlegi helyzetét. Az ötletpályázatot megnyerő cég, a Stefano Pozzi & Partners Kft. elkészítette a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát.

„Október közepén véglegesítjük a műszaki tervet, decemberben pedig meghirdetjük a kivitelezésre vonatkozó tendereljárást. Mivel a projekt tavalyi elindítása óta az építőanyagárak jelentősen drágultak, a projekt értéke két millió euróval nőtt. A magvalósíthatósági tanulmány szerint a beruházás becsült összértéke 105,6 millió lej áfa nélkül, ami 21,1 millió eurónak felel meg.”, közölte Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. 

A Bihar Megyei Tanács júliusi rendes ülésén tűzik napirendre a beruházás hatástanulmányának elfogadására vonatkozó határozattervezetet.

A multifunkcionális kulturális központ építése helyszínének összterülete  17.778 négyzetméter. A beépített terület mintegy 10.450 négyzetméter, az épület teljes hasznos területe pedig körülbelül 8.015 négyzetméter.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a főbb építmények a következőek: az 1244 négyzetméteres alapterülettel rendelkező nagyterem 1079 ülőhellyel, amiből 22 ülőhelyet a fogyatékkal élő személyek számára alakítottak ki, a színpad, egyéb színpadi terek és a művészek által használt terek, két multifunkcionális kisterem, amelyek összterülete mintegy 607 négyzetméter,az előcsarnok – körülbelül 1630 négyzetméteres helyiségek, ide tartozik például az alagsori rész és egy kulturális jellegű  közösségi munkavégzésre alkalmas terület.

„Ez az épület a jelenleg meglévő infrastrukturális- hálózatot  fogja kiegészíteni. Jelenleg a román és a magyar nyelvű színház egy épületben működik. Állandó jelleggel zajlanak  egyeztetések az előadások és próbák időpontjaival kapcsolatban. Az előadások száma növekedhetne, ha több terem lenne.  Másrészt a projekt magyarországi partnereivel együtt olyan eseményeket lehetne szervezni, amelyek bővítik a kulturális kínálatot. Ugyanakkor ezáltal közvetett támogatást nyújtunk és helyszíneket tudunk biztosítani azoknak, akik kulturális tevékenységet folytatnak, de nem a kulturális intézmények munkatársai”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A projektet európai uniós forrásokból finanszírozzák, az erre vonatkozó pályázatot a Románia-Magyarország határon átnyúló program keretében fogják benyújtani. További finanszírozási forrásokat kell találni a kulturális tevékenységekhez szükséges speciális felszerelések beszerzésére és az épület körüli zöldövezetek kialakítására.

A nagyváradi multifunkcionális kulturális központ a Bihorul Sportiskola, a Partenie Cosma Közgazdasági Főgimnázium, a Gheorghe Şincai Bihar Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség, az Állami Számvevőszék leendő új székhelye és a  Făgărașului utca által határolt területen fog felépülni.

A létesítményben előadásokat, koncerteket vagy kongresszusokat lehet majd szervezni, hozzájárulva ezáltal Nagyvárad és Bihar megye kulturális, üzleti és tudományos jellegű turisztikai szolgáltatásainak bővítéséhez.

Előző Négysávosra bővítik a megyeszékhelyről Arad és Szatmárnémeti felé vezető útszakaszokat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor