Contact

Négysávosra bővítik a megyeszékhelyről Arad és Szatmárnémeti felé vezető útszakaszokat

Itthon > Uncategorized > Négysávosra bővítik a megyeszékhelyről Arad és Szatmárnémeti felé vezető útszakaszokat

A jelenlegi két sávról négysávosra szélesítik a Nagyváradról kivezető két útszakaszt, a 19-es és 79-es számú országutak Arad és Szatmárnémeti felé vezető részét. Ilie Bolojan a Bihar Megyei Tanács elnöke a július 25-én megtartott sajtótájékoztatón ismertette az erre vonatkozó projektet.

 „Ezek az útszélesítések gördülékenyebbé teszik a forgalmat  és csökkentik a balesetek előfordulásának kockázatát, ugyanis minkét vonatkozásban vannak gondok. Ezáltal bővül az úthálózat, mivel a 79. számú országút Nagyürögd felőli kijáratánál két új útszakasz is épül majd, éspedig az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útnak Mácsapuszta felé vezető része, valamint Nagyürögd elkerülő útja, a Szarmárnémeti felé vezető kijáratnál pedig megépül Bihar település körgyűrűje, amelynek két kihajtó ága lesz, az egyik elkerüli Bihart, a másik pedig összeköti ezt az övezetet Hegyközpályival”, közölte Ilie Bolojan tanácselnök.

A 79-es számú országúton menetirányonként egy sávról két sávra szélesítik a 108+730 kilométer és a 110+330 kilométer közötti útszakaszt, ennek hossza összesen 1,6 kilométer. A nagyváradi nemzetközi repülőtér  közelében egy körforgalmat fognak kialakítani, amely biztosítja a repülőtér parkolójának biztonságos megközelítését. A beruházás becsült értéke 4,2 millió euró. A tervezésre szánt időtartam 3 hónap, a kivitelezésre pedig hat hónap,

A 19. számú országutat összesen 3,7 kilométeren szélesítik Bihar település felé, az 5+985 és a 9+731 kilométer közötti szakaszon. A négysávosra bővítendő útszakasz Biharpüspöki kijáratától  a Remarkt bevásárlóközpont előtti körforgalomtól egészen a Bihar település leendő körgyűrűig terjed. A munkálatok becsült értéke 7,3 millió lej. A tervezés 3 hónapig, a kivitelezés pedig 8 hónapig tartana, 

„Nagyon fontos szerepet tölt be a Remarkt előtti közlekedési csomópont, ugyanis ott lesz a Nagyvárad és az erdélyi autópálya közötti összekötő út első lehajtójának csatlakozási pontja is.  Nagyszántó település és ezen csomópont között alakítják ki az  az első lehajtót az autópályáról”, fűzte hozzá Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

 Mint ismeretes ennek érdekében a Bihar Megyei Tanács a március 31-i rendes ülésén jóváhagyta a megyei önkormányzat, valamint az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Nagyváradi Metropolisz Övezet Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület (A.D.I. ZMO) közötti együttműködési megállapodást. 

A megállapodás értelmében a Bihar Megyei Tanács vállalja, hogy elvégzi a beruházás megvalósításához szükséges földterületek kisajátítását, az ADI ZMO kidolgozza a műszaki dokumentációt, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza a dokumentumok elkészítését, a CNAIR pedig a kivitelezési munkálatokkal fog foglalkozni.

Előző <strong>A kormány jóváhagyta a nagyváradi metropolisz – körgyűrű kivitelezésének finanszírozását</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor