Contact

Elkészült Bihar megye leglátványosabb útszakasza

Itthon > Uncategorized > Elkészült Bihar megye leglátványosabb útszakasza

Hivatalosan is befejezettnek nyilvánították és átadták az Erdélyi-szigethegység útjának ( Drumul Apusenilor) Bihar megyei szakaszát, amely a leglátványosabb útszelvény a megyénkben.  Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke október 30-án sajtótájékoztatót tartott a helyszínen.

Az eseményre meghívták Cornel Popa és Pásztor Sándor volt megyei tanácselnököket, akiknek mandátumuk alatt elindították a projektet és megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.  Ugyanakkor a helyszíni sajtótájékoztatóra meghívást kaptak azon területi-közigazgatási egységek polgármesterei, amely településeket érinti az út nyomvonala (Belényes, Dragánfalva, Tisztásfalva, Csarnóháza és Bondoraszó), valamint Toderici Mihai, Dan Bodea és Florin Oros megyei tanácsosok.

„Ez a projekt több szempontból is nagyon fontos Bihar megye számára. Ez az út összeköttetést teremt két turisztikai célpont, a Sebes-Körös völgye és a Belényesi medence között. Ugyanakkor előtérbe helyezi az olyan fontos üdülőhelyeket, mint például a Csodaforrás, Biharfüred,  valamint a nyomvonal mentén lévő vízesések, mint a Jadolina és a Menyasszony fátyla. Ide sorolható a Jád-völgyi víztározó üdülőtelepe is. Az idelátogatók közül minden bizonnyal sokan fognak befektetéseket végrehajtani Bihar megye ezen fontos turisztikai térségébe”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az Erdélyi-szigethegység útjának teljes Bihar megyei hossza 56,3 kilométer, és három megyei útszelvényt foglal magába: (1) 764A jelzésű megyei út, Belényes és Biharfüred közötti szakasza, amelynek hossza 26,16 kilométer, (2) 108J jelzésű megyei út Biharfüred – Jádremete közötti része, amelynek hossza 17,215 kilométer, valamint (3) a 108K számú megyei út Jádremete és Kolozs megye határa közötti szakasza, amelynek hossza 12,893 kilométer.  

Mint ismeretes 2021. augusztusában már elkészült az Erdélyi-szigethegység útja első szakaszának korszerűsítése, amelynek hossza 12,9 kilométer, amely szintén ezen projekt részét képezi.

„Ezen projekt kezdeményezésekor azt tartottuk szem előtt, hogy ráirányítsuk a figyelmet arra a festői környezetre, amit Isten teremtett Bihar megyében és környékén, és amit nem tudnánk megcsodálni egy kielégítő közúti infrastruktúra hiányában. Annak idején meghívtam Bihar megyébe az érintett öt északnyugati megye elnökét, hogy tárgyaljunk az európai uniós finanszírozásról, és megegyeztünk abban, az a legcélszerűbb, ha munkához látunk, azt követően, hogy pontosan meghatároztuk a Bihar megyei útszelvényeket”, jelentette ki Cornel Popa, aki 2012-2016 között volt a Bihar Megyei tanács elnöke.  

Pásztor Sándor, aki 2016-2020 között töltötte be a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségét, elmondta: „Úgy vélem, a konszenzus követendő példája volt az egész ország számára, hogy hat megye össze tudott fogni és egy olyan folyosót hozott létre, amely összeköti őket.  Mi, amikor átadtuk a stafétabotot, akkor a  munkálatok mintegy 35 százaléka készült el. Ami a Jád-völgyi víztározó felújítására vonatkozó pályázati kérvény a víztározókkal kapcsolatos finanszírozási lista második helyén található, amely beruházás támogatása az Országos Helyreállítási Alap keretéből történne.”

A „Észak-erdélyi regionális útvonal, az Erdélyi-szigethegység útja” elnevezésű projektet a 2014-2020 Regionális Operatív Program keretéből finanszírozták.  A három útszelvény esetében a finanszírozási szerződések összértéke 182.258.822 lej volt áfával együtt, a tervezési és kivitelezési munkálatok összértéke pedig 162.299.489 lej volt áfával együtt.

„Nem volt egyszerű ennek a projektnek a kivitelezése, ugyanis ezen a szakaszon négy új hidat építettek, nagy területen kellett ásási és konszolidációs munkálatokat végezni a megfelelő infrastruktúra kialakítására és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésére” fűzte hozzá Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A beruházást a következő cégekből álló konzorcium valósította meg: Drumuri Orășenești Rt.-fővállalkozó, MBS Group Kft., Aquacons Kft., és D`Agostino Angelo Antonio Construzioni Generali Kft.

Előző Tender írtak ki  az Air Oradea repülőjáratainak működtetésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor