Contact

Elkészültek az első hulladékgyűjtő udvarok a megyében

Itthon > Uncategorized > Elkészültek az első hulladékgyűjtő udvarok a megyében

Ezen a héten, május 17-én és 18-án befejeződtek az önkéntes hozzájárulással létesítendő, belényesi, margittai, nagyszalontai és élesdi hulladékgyűjtő platformok kivitelezési munkálatai.

A munkálatokat a DA VINCI CONSTRUCT & PROIECT Kft. (mint fővállalkozó) és az ANTREPRIZĂ CONSTRUCȚII EDILITARE Kft. cégekből álló konzorcium végezte el.

A négy hulladéktároló platform összértéke meghaladja az 5 millió lej áfa nélkül: az élesdi beruházás értéke 1.137.123,43 lej, a belényesi platformé 1.400.423,50 lej, a margittai udvaré 1.289.620,79 lej, a nagyszalontai központé pedig 1.224.936,31 lej.   A finanszírozást európai uniós forrásokból biztosították, a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből.

Minden központban nagyméretű konténereket helyeznek el a következő hulladékok szelektív gyűjtésére: ruhaanyagok, újrafelhasználható termékek, fém, háztartási cikkek, üveg, elektromos és elektronikus termékek, műanyagok, papír-karton, faanyagok, bútorok, növényi eredetű hulladékok, építőipari törmelékek és veszélyes hulladékok. A lakosoknak nem kell fizetniük az új hulladékgyűjtő platformok használatáért.

A négy településen átadott  beruházás részét képezi annak a 32 darab hulladékgyűjtő udvarból álló hálózatnak, amelyet Bihar megyében alakítanak ki. 

„Terveink szerint ez év végéig  mind a 32 platform elkészül majd. Abban bízunk, hogy Bihar megyében csökkeni fog az illegálisan kidobott hulladékok mennyisége, az árkokban, az utak mentén, az erdőkben és a folyókban.Ezek mellett más projektjeink is vannak annak érdekében, hogy a Bihar megyei lakosokkal együtt elérhessük közös célunkat, amely nem más, mint egy tiszta Bihar, nyilatkozta Mircea Mălan,  a Bihar Megyei Tanács alelnöke és az Ecolect Csoport Bihar elnöke.

A hulladékgyűjtő platformok építésének első szakasza a következő településeket foglalja magába: Belényes, Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Érmihályfalva, Székelyhíd, Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós

A második szakaszban további 16 hulladékgyűjtő udvart létesítenek a következő településeken: Bors, Hegyközpályi, Nagyürögd, Kiskopács,Vaskohsziklás, Vaskoh, Dragánfalva, Bontesd , Hagymádfalva, Vámosláz, Bályok, Kisősi, Keményfok, Alsókocsoba, Miklóirtás, Belényesirtás.

Mindkét építési szakasz esetében folyamatban van a platformok tervezésére és kivitelezésére szervezett tenderre benyújtott ajánlatok elemzése és elbírálása.

Az élesdi, belényesi, margittai és nagyszalontai hulladékgyűjtő központ azt követően helyezik üzembe, hogy a Bihar Megyei Tanács, az Ecolect Csoport és az érintett önkormányzatok kidolgozzák a működésre vonatkozó szabályzatot.

Ezen központok a Bihar Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer (SMID) részét képezik, és nemcsak azon területi-közigazgatási egységek lakosai használhatják majd ingyenesen, ahol ezen platformok találhatóak, hanem a szomszédos települések lakosai is bérmentesen szállíthatják oda a hulladékokat.

Előző Ökotáborokat szerveznek Bihar megyei diákoknak

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor