Contact

Elkezdődnek a nagyváradi repülőtér rakománytermináljának építési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Elkezdődnek a nagyváradi repülőtér rakománytermináljának építési munkálatai

Áprilisban megkezdődik a nagyváradi repülőtér rakománytermináljának építése. A kivitelezési munkálatok ütemterve szerint május 2-15. között  kerül sor a repülőtér fel- és leszálló pályája és az új kifutópálya közötti összeköttetés megvalósítására. Ez utóbbi szerepel az CTPark nagyváradi cargo terminál elnevezésű projektben, és azt a célt szolgálja, hogy a repülőgépek eljussanak a rakományterminálhoz. A munkálatok miatt két hétig felfüggesztik a nagyváradi repülőtéren lebonyolítandó légi forgalmat.

A kivitelezés határideje nagyon rövid, figyelembe véve a repülőtéri szolgáltatások fejlesztésére vonatkozó nagyszabású munkálatokat. Ebben az időszakban a légitársaságok átirányíthatják más repülőterekre  a megváltott repülőjeggyel rendelkező utasokat.

A leendő rakományterminál egyszerre négy C-kategóriájú repülőgépet, az Airbus A320-as vagy a Boeing 737-es típusúakat tud kiszolgálni, de lehetőség van felsőbb kategóriás gépek fogadására is.

A beruházásra szánt összterület 14,4 hektár, a CTPark nagyváradi rakományterminál ipari projektje 67.776 négyzetméteres terület foglal majd el. Ez három különálló épületből, valamint a 22.100 négyzetméteres repülőtéri infrastruktúrából áll majd, amely magába foglalja a kifutópályát, a csatlakozási és a repülőgépek parkolását biztosító részt. 

A CTPark nagyváradi cargo terminál fejlesztését a CTP Románia csoporthoz tarozó  CTPark Iota dolgozta ki, ez az első olyan romániai ipari projekt, amely egy rakományterminál létesítéséről szól.

„Ez egy nagyon fontos pillanat Nagyvárad gazdasági és infrastrukturális fejlesztésének szempontjából, ugyanis ezen beruházások által Nagyvárad egy logisztikai központtá válhat. A cargo terminál létesítésére vonatkozó projekt egy jelentős beruházás, és nagy örömünkre szolgál, hogy megtettük az első lépéseket a kivitelezési munkálatok elkezdéséhez”, nyilatkozta Răzvan Horga, a Nagyváradi Repülőtér Rt. igazgatója.

A CTP csoport Közép –és Kelet Európában az ipari és logisztikai területek fő fejlesztője és kezelője, a portfóliójához tartozik mintegy 7,6 millió négyzetméter nagyságú bérbe adható terület tíz országban. Romániában a csoport több mint 2,1 millió négyzetméter összterületű A-osztályú raktárhelyiséggel rendelkezik a következő tizenöt városban: Nagyvárad, Arad, Brassó, Bukarest, Karánsebes, Kolozsvár, Krajova, Déva, Pitești, Nagyszeben, Marosvásárhely, Temesvár, Torda, Borosjenő és Nagyszalonta. 

Több mint 40 millió eurós fejlesztési projektek európai uniós finanszírozással

Ebben az időszakban két nagyszabású, európai uniós finanszírozású projekten dolgozik a Nagyváradi Repülőtér Rt.

 Jelenleg folyamatban van „A nagyváradi repülőtér biztonsági szintjének és biztonságosságának növelése” elnevezésű projekt megvalósítása, ennek értéke 72.279.509,07 lej áfával együtt. A beruházás magába foglalja egy úgynevezett intelligens térválasztó létesítését, amelyre térfigyelő kamerákat helyeznek el, a személyek, autók és repülőtéri járművek ellenőrzésére szolgáló állomást, a repülőtér keretében kialakítandó belső útvonalat, amely a légi biztonság erősítését szolgálja, valamint egyéb olyan intézkedéseket, amelyek a légikikötő biztonságát növelik.  

Ugyanakkor folyamatban van a következő projekt aláírása: „Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése”, amelynek értéke 132.785.734,12 lej áfával együtt.  A projektnek a következő célkitűzései vannak : a kifutó- és leszállópálya meghosszabbítása , az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése, valamint a javításhoz és karbantartáshoz szükséges berendezések beszerzése.

„A nagyváradi repülőtér esetében több fontos korszerűsítési projektet valósítunk meg, amelyeknek köszönhetően javul a szolgáltatások minősége és nő a versenyképesség.  Annak érdekében, hogy minden kitűzött célunkat elérjük, építőmérnököket keresünk a Nagyváradi Repülőtér Rt. csapatába, hogy tapasztalatukkal segítsék a munkánkat.”, közölte Răzvan Horga, a Nagyváradi Repülőtér Rt. igazgatója.

A két  projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014-2020 alapjából finanszírozzák. 

.

Előző Elkezdődhetnek az élesdi körgyűrű építési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor