Contact

Elkezdődtek a megyei könyvtár korszerűsítési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Elkezdődtek a megyei könyvtár korszerűsítési munkálatai

Március 25-én a kivitelezők megkezdték a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár székhelyének korszerűsítését. A munkálatok az épület főbejáratánál és a földszinti előcsarnoknál kezdődnek, amelyet teljesen átalakítanak. 

A munkálatok időtartama alatt a könyvtár bejárata az épület Pece felőli oldalára került át. Nem változik az intézmény nyitva tartása, a munkálatok nem befolyásolják az olvasók látogatását és a gyermektevékenységek lebonyolítását sem.  Az adminisztráció ideiglenes jelleggel a Kolozsvári úti Román- Magyar Kulturális Központban költözik át. 

Mint ismeretes 2024. február 28-án írták alá a kivitelezési szerződést a CONSTRUCȚII BIHOR céggel.   A megbízási szerződés értéke10.379.046,66 lej áfával együtt, a munkálatok befejezésének határideje pedig 12 hónap, a beruházás elkezdésére vonatkozó rendelkezés kibocsátásának időpontjától számítva. A beruházás finanszírozása európai uniós alapokból történik, az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretéből.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár székhelyének felújítása és felszerelésekkel való ellátása elnevezésű projekt magába foglalja az eredeti épület két különálló részre való osztását, az egyik a könyvek elhelyezésére szánt raktárhelyiségek és az alkalmazottak által használt irodák számára, a másik pedig a könyvtárlátogatóknak, egy teljesen nyitott amfiteátrumból és az ehhez tartozó helyiségekből álló rész.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár esetében a munkálatok az épület földszintjét, valamint első és második emeletét érintik.  

A földszint esetében megváltoztatják az épületbe való bejutás helyét, kávézót és külső teraszt alakítanak ki, valamint egy nyitott amfiteátrumot építenek könyvkiállító résszel és panorámalifttel. A földszinten gyermekeknek szóló foglalkozásokat tartanak majd, egy speciálisan erre e célra kialakított amfiteátrummal, alkotótérrel, játszóházzal, valamint ott lesz a gyermekirodalmi művek kölcsönzője is.

Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, előadóterem, a digitális kompetenciákat fejlesztő részek és könyvespolcok. A tervek szerint második emeleten konferenciatermet építenek, olvasótereket alakítanak ki, lesz médiatár és podcast- stúdió.

A beruházás második része a könyvtár digitalizására vonatkozik. Ez többek mellett azt jelenti, hogy húsz munkapadot alakítanak ki a digitális kompetenciák fejlesztésére, valamint korszerű szkennereket szereznek be, amelyekkel le lehet másolni a könyveket.

 Az érdeklődőknek lehetőségül nyílik e-könyveket és hangoskönyveket használni, valamint podcast- stúdiót, hang- és videoanyagok meghallgatására, illetve megtekintésére alkalmas termeket alakítanak ki, illetve egyéb korszerű eszközökkel felszerelt helyiségek is lesznek az olvasók számára.  

 A nagyváradi Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár központi székhelyének felújítása és felszerelése” elnevezésű beruházás egy nagyszabású projekt része, amely magába foglalja a megye 29 településén lévő téka korszerűsítését. Ezek a következők: Fugyivásárhely, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Nagyürögd, Esküllő, Bors, Barátka, Bondoraszó, Feketekápolna, Vámosláz, Érkörtvélyes, Bihardiószeg, Bihardobrosd, Drágcséke, Várasfenes, Madarász, Biharpoklos, Robogány, Biharrósa, Tóti, Tenke, Tulka, Élesd, Belényes, Margitta, Diófás, Nagyszalonta, Vaskohsziklás, Székelyhíd és Érmihályfalva.

Előző Elkészült a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő út

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor