Contact

Építészeti útmutatók vidéki épíkezésekhez

Itthon > Uncategorized > Építészeti útmutatók vidéki épíkezésekhez

A Bihar Megyei Tanács Főépítészi Igazgatósága két építészeti útmutatót bocsájt az érdekeltek rendelkezésére. Ezek a vidéken történő építkezésekre vonatkoznak, a helyi sajátosságok figyelembe vételével.  A dokumentumokat a Romániai Építészek Rendje készítette el, és a Körösvidék sík terepeire, dombos és hegyekkel rendelkező övezeteire is vonatkozik. 

Az építészeti útmutatók elsősorban a falvak lakosainak, a helyi önkormányzatoknak, az állami és magánbefektetőknek, az európai uniós finanszírozású pályázatokkal foglalkozó tanácsadóknak, valamint a tervezőknek nyújtanak támpontokat. A tájékoztatók felhasználhatóak a köz- vagy magánberuházások kivitelezésére, valamint az urbanisztikai tervek elkészítésére.

A két dokumentum olyan javaslatokat tartalmaz, amelyek könnyen gyakorlatba ültethetőek, konkrétan illusztrálva, az így igen, és így nem kivitelezési példákat, amelyek elősegítik a megfelelő építészeti modell kiválasztását. Az előírások az új építmények elhelyezésére vonatkoznak, valamint a jelenlegi épületek felújítására, az építkezésnél használt elemekre, a közterület rendezési munkálataira, és a hőszigetelés megvalósítására.

Ezen csomagok alkalmazása nem kötelező érvényűek, mindössze csak javaslatokról van szó. Az építkezési engedélyek kibocsátásánál az 525/1996.06.27. számú, újra kiadott kormányhatározatot veszik alapul, amely az általános urbanisztikai szabályzatot hagyja jóvá.

A kormányhatározat 32. szakasza előírja: „Az épületek külső kinézete: (1) Az épületek kivitelezésének engedélyezése csak abban az esetben történhet meg, ha azok külső megjelenítése nem befolyásolja a rendeltetésüket, és nem rontja a térség általános képét. (2) Tilos olyan építmények kivitelezésének engedélyezése, amelyek rendeltetésükben, nagyságukban és külsőleg sem felelnek meg a térség általános arculatának, és nem veszik figyelembe az urbanisztika és a műépítészet általánosan elfogadott értékeit”.

A két útmutató tanulmányozható a Bihar Megyei Tanács honlapján, a www.cjbihor.ro címen, a Közérdekű információk/Hirdetmények menüpontnál.  

Előző Megyei természetvédelmi övezetté nyilvánított látnivalók Biharkabán

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor