Contact

Megyei természetvédelmi övezetté nyilvánított látnivalók Biharkabán

Itthon > Uncategorized > Megyei természetvédelmi övezetté nyilvánított látnivalók Biharkabán

Megyei természetvédelmi övezetté nyilvánított látnivalók Biharkabán

A Bihar Megyei Tanács október 26-i soros ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadták, hogy Biharkaba három természeti látványossága megyei jelentőségű védett természeti övezetté váljon. A Természetvédelmi Területek Országos Hatósága bevonja ezeket a Natura 2000 hálózatba, oly módon, hogy összekapcsolja a Királyerdő-hegység- Révi szoros Natura 2000 területhez. 

A három látnivaló a következő: (1) Dâlbii-völgy – Ușorilor barlang – Strimtura szurdok, (2) megkövesedett folyó a Biharkabai Aszóirtás mentén (Gödrök völgye), valamint (3) Cucuruzul –Vízesés völgye –Iederii völgy a Biharkabai Sohodolulon.

„Ez egy különleges projekt. Meggyőződésem, hogy ez a terv egyedülálló. Az történt, hogy Bihar megye egy dokumentációt állított össze Biharkaba néhány olyan látnivalójáról, amelyek jelentős turisztikai potenciállal rendelkeznek. Ezeket egy természetvédelmi övezetbe kerülnek, ezáltal megteremtjük a környezetvédelemre vonatkozó feltételeket, valamint azt is biztosítjuk, hogy az emberek örüljenek annak, amit a természet nyújt számukra Bihar megyében. Terepszemlén vettem részt a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságának csapatával, valamint a biharkabai polgármesterasszonnyal együtt. Egy ilyen projekt gazdaságilag és turisztikailag is hozzájárul a térség fejlesztéséhez. Miután a mindhárom övezetet magába foglaló több mint száz hektáros rész természetvédelmi területként lesz nyilvántartva, akkor lehetőség nyílik európai uniós forrásokra pályázni”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, a soros tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón.

Mindhárom övezet a Királyerdő-hegységben található. Az első, Dâlbii-völgy – Ușorilor barlang – Strimtura-szurdok területe 27, 2 hektár,   a megkövesedett folyóé 59,8 hektár, míg a Cucuruzul – Vízesés völgy –Iederii völgyé pedig 22,8 hektár.

Az Aszóirtás-völgy és környezete, különösen a megkövesedett folyóval és a  „Cucuruz” elnevezésű sziklával egy egyedi övezet, összetett földtani jellegzetességgel és különleges kémiai tulajdonságokkal rendelkező vízzel . Ebben a térségben nem változott a táj, és a  felszín alatti és felszíni vizek minősége, ami meghatározta ezen egyedi természeti jelenségek kialakulását.

A három természetvédelmi terület egyediségére vonatkozó jellemzőket, adatokat a határozat mellékletében lévő tudományos dokumentációk tartalmazzák.

Előző Kiírták a tendert a volt poliklinika felújítására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor