Contact

Érmellék

Itthon > Uncategorized > Érmellék

A multikulturalizmus, a borászati és gasztronómiai hagyományok tárháza

A Bihar megye észak-nyugati részén található Érmelléken fontos természeti és kulturális értékek összpontosulnak. A multikulturális hagyományokat büszkén és tisztelettel őrzik meg az etnikai közösségek, akik teljes összhangban élnek együtt a természettel.

A térség vendégei a román és a magyar konyha sajátos ételeit élvezhetik, Bihardiószeg és Érmihályfalva szőlőskertjeinek terméséből készült borok kíséretében, amelyeket a több száz éves pincékben tárolnak, Székelyhídon, Szalacson, Szentjobbon és Szentimrén.

Úr Pincészet

Az Úr Pincészet Szentimrén található és Bihar megye legnagyobb, legkorszerűbb és legismertebb pincészete. 40 hektáron foglalkoznak szőlészettel, a termesztett fajták a következők: királylányka, muskotály, pinot-noir, merlot és cabarnet sauvignon. A birtok és az ottani táj megcsodálásához, valamint a pincészet szakszerű vezetéssel történő bemutatásához, előzetesen be kell jelentkezni a látogatásra és ezáltal a borkóstolóra is.

Diószeg borvidéke

Diószeg borvidéke pincéiről, valamint az ott készített boráról is híres, az összetéveszthetetlen íze és színe miatt. A szőlőtermesztés és a borkészítése komoly hagyományokkal rendelkezik a térségben, több mint 600 évre nyúlik vissza, és a vidék borai a Habsburg királyi házhoz is eljutottak, ahol nagyra értékelték minőségüket. Bihardiószegen több mint 200 éves borospincék is találhatóak. A településen évente megszervezik a Bakator Fesztivált.

Sós út

A Sós úti, vagy a székelyhídi borút a XIX. század végéről származik, összesen 47 pincével határos, ezek között található a helyi lakosok által „ grófi pincének” nevezett is.

Szalacsi pincék

Szalacs településen több pince található, mint ház, ennek köszönhetően az ezer pince falujának is nevezik. A legrégibb pince 1803-ban épült.

Előző Fatemplomok

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor