Contact

Európai uniós forrásokból hosszabbítják meg a nagyváradi repülőtér kifutópályáját

Itthon > Uncategorized > Európai uniós forrásokból hosszabbítják meg a nagyváradi repülőtér kifutópályáját

A Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium által jóváhagyott, „A Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése” elnevezésű beruházás megvalósítását európai uniós alapokból finanszírozzák a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM 2014-2020) keretéből. 

A Nagyváradi Repülőtér Rt. és a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium ezen a héten írja alá a finanszírozási szerződést. 

„A Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése” elnevezésű projekt célkitűzései a következőek:

Első célkitűzés: A kifutópálya meghosszabbítása lehetővé teszi, hogy a nagyváradi repülőtéren korlátozás nélkül le tudjanak szállni a C kategóriájú repülőgépek is, mint amilyen a Boeing 737-es (300…900-as sorozatszámúak) vagy az Airbus 320/321-es;

A munkálatok során úgy alakítják ki a pálya szerkezetét , hogy a teherbírása megfelelő legyen legalább a PCN 60R/D/W/T-nek. Ugyanakkor megerősítik a jelenlegi pályasáv mellett már meglévő töltéseket, valamint a 19. rész végén található RESA biztonsági övezetet. Új, II. kategóriájú rádiólokátoros navigációs rendszert szerelnek fel a 01. irányban is, új jelölések lesznek, áthelyezik, illetve felújítják a jelenlegi fényjelzőket annak érdekében, hogy megfeleljenek a II. kategóriájú üzemeltetési módnak. Egy 20/0,4kV 2x250kVA-es  teljesen felszerelt új trafóházat is építenek az áramellátás hatékonyabb biztosítása érdekében, áthelyezik a navigációs és meteorológiai érzékelőket az új berendezésekkel együtt, bővíteni fogják az esővíz-elvezető csatornarendszert is.

Második célkitűzés – A repülőgépek parkolóövezetét is növelni fogják, hogy a C kategóriájú gépek, ac Boeing 737-es és az AIRBUS 320/321-es típusúak is használhassák azt, amelyek a legtöbb légitársaság flottájában megtalálhatók. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több is gép állhat majd a reptéren.

A pálya meghosszabbítása során úgy alakítják ki a szerkezetét, hogy a teherbírása megfelelő legyen a PCN 60R/D/W/T-nek. A repülőgépek parkolóövezetének felújításakor áthelyezik és korszerűsítik a jelenlegi fényjelzőrendszert, hogy megfeleljen az új követelményeknek.

Bővítik a kültéri világítást és az esővíz-elvezető csatornákat, valamint elektromos csatlakozókat is kihelyeznek oda, amelyek segítségével a repülőgépek elektromos rendszerének működtetéséhez szükséges árammal lehet feltölteni a gépeket.

Harmadik célkitűzés – Karbantartási tevékenységek elvégzéséhez szükséges eszközök, felszerelések- A 139/2014- es számú Európai Uniós szabályzat, amelyet a 2020/2148-as uniós szabályzattal és a 2021/004/R. számú EASA ED igazgatósági határozattal módosítottak, figyelembe véve az AMC1 ADR. OPS.C.010 előírást összhangban az ADR.OPS.B.035. és ADR.OPS.B.037. számú bekezdésekkel, valamint a  AMC-kel, a repülőtér üzemeltetőjének a pályák hóeltakarítását, jégtelenítését végző tevékenységére vonatkozik. Ennek érdekében rendelkeznie kell egy hóeltakarítási tervvel, amely magába foglalja a hóeltakarító és jégtelenítő, illetve a jegesedést megelőző eszközöket és azok karbantartását.

„A Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése” elnevezésű projektet a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből finanszírozzák, a 2. prioritási tengelyen a multimodális, magas színvonalú, fenntartható és hatékony közlekedési rendszer fejlesztése érdekében, a 2.3. számú specifikus célkitűzés alapján, amely a repülőterek fenntartható működtetésének növelésére vonatkozik. A finanszírozás értéke 112.403.136,76 lej áfa nélkül, ezt 85 százalékban az Európai Bizottság fedezi a FEDR- programon keresztül, 13 százalékát az állami költségvetésből fizetik és 2 százalék a Bihar Megyei Tanács önrésze.  

A közbeszerzési eljárást 2022.04.09. hirdették meg a munkálatok tervezésére és kivitelezésére, a finanszírozási szerződés aláírásától függő felfüggesztési záradékkal. Jelenleg a beérkezett ajánlatok műszaki értékelése zajlik, ezt követően pedig a gazdasági elemzést végzik majd el. A szerződés érvényességének időtartama 13 hónap.

Mint ismeretes a Nagyváradi Repülőtér Rt. egy másik európai uniós finanszírozású projekt megvalósításán is dolgozik, amelynek értéke 72.279.509,07 lej áfával együtt. A projekt elnevezése: „A nagyváradi repülőtér biztonsági szintjének és biztonságosságának növelése”

Ennek a beruházásnak a során intelligens, térfigyelő-rendszerrel ellátott kerítést alakítanak ki a létesítmény köré, épül egy új ellenőrzőpont az utasok és a járművek átvizsgálására, létesítenek egy tűzvédelmi csarnokot a repülőtéri berendezések és járművek elhelyezésére, valamint egy új összekötő út is épül a reptér területén, ami a biztonságosabb közlekedést szolgálja. A repülőtér biztonságának és védelmének növelését célzó egyéb intézkedéseket is foganatosítanak.

Előző A központosított közbeszerzési egységek létesítése megoldást jelenthet a közpénzek hatékonyabb felhasználására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor