Contact

Európai uniós támogatás a gázhálózat bővítésére Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi községekben

Itthon > Uncategorized > Európai uniós támogatás a gázhálózat bővítésére Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi községekben

Június 24-én aláírták a gázhálózat bővítésére vonatkozó munkálatok európai uniós forrásokból történő finanszírozására vonatkozó szerződést, a Nagyváradi Metropolisz Övezetben található Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi községek esetében. 

Az Intelligens földgázhálózatok kiépítése Nagyvárad Metropolisz Övezetében- I. szakasz elnevezésű projekt finanszírozására vonatkozó szerződést a Bihar Megyei Tanács székhelyén írták alá. Ezen részt vett Marcel Boloș, az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter, Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Letiția Moțoc, a Nagyváradi Metropolisz Övezet egyesületének igazgatója, Cristian Tripa, Nagyürögd község alpolgármestere, Ioan Gligor, Fugyivásárhely község polgármestere, és Somogyi Lajos, Hegyközpályi polgármestere.

Marcel Boloș, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának vezetője kifejtette: „Bihar megye bármikor témája lehet egy tudományos szakdolgozatnak arról, hogy az európai uniós alapokból történő támogatásoknak milyen hatásai lehetnek a társadalmi átalakulásokra vonatkozóan.  Ez egy esettanulmány arról, hogy az infrastrukturális hálózatokhoz való hozzáférés- gondolok itt az utakra, a víz- és szennyvízhálózatokra, a földgáz- és elektromos hálózatokra- milyen biztos alapot jelent az emberek életminősége javításának érdekében. Az itteni csapat azon tevékenysége, hogy az európai unós finanszírozások lehívásával kapcsolatban összehangolja a polgármesteri hivatalok esetében történő munkát, jól példázza a közösségi szintű egységes változás lényegét. Kiemelném, hogy a Bihar Megyei Tanács több fontos projekten is dolgozik, mint például a nagyváradi repülőtér rakományterminálja, a belényesi ipari park, a gázhálózat bővítése 19 településen, vagy azon út építése, amely összeköti Nagyváradot az erdélyi autópályával. Mindezen beruházások hozzájárulnak ahhoz, hogy Bihar megye egy stratégiai jelentőségű európai ponttá váljék. A jövőbeli kilátások ennél is ígéretesebbek, ugyanis nagyok a tervek a 2021-2027-es finanszírozási időszakra is, ebben a ciklusban Románia összesen 31,3 milliárd eurós lehívható keretösszeggel rendelkezik”.

A három községben összesen 135,4 kilométer lesz a gázhálózatok hossza, Nagyürögdön 31,2  kilométer, Fugyivásárhely községben 54,1 kilométer, Hegyközpályi esetében pedig 50,1 kilométer.  A projekt összértéke meghaladja a 78 millió lejt, ami 16 millió eurónak felel meg.

Ezen projekt megvalósítása Nagyürögdön, Fugyivásárhelyen és Hegyközpályi községben, valamint a váradszentmártoni hivatal által, az Anghel Saligny Országos Beruházási Programon keresztül megpályázott finanszírozása azt jelenti, hogy Nagyvárad teljes agglomerációjának települései csatlakozni fognak a földgázhálózathoz.

„Egy közösség életminőségét az infrastrukturális hálózatokhoz (utak, víz és szennyvíz, földgáz, villany, telefon) való hozzáférés is meghatározza. Ezért Bihar megye számára elsőbbséget élvez ezen hálózatok fejlesztését célzó beruházások vonzása. A Bihar Megyei Tanács támogatta ezen hálózatok bővítésére vonatkozó projektek kidolgozását. A projektek befejezésekor, a gázárak stabilizálódását követően, megyénkben több ezer háztartásnak lesz hozzáférése ehhez az infrastruktúrához. A gázhálózatok bővítése lehetővé teszi új vállalkozások és munkahelyek megteremtését ezekben a térségekben.  Köszönetet mondok Marcel Boloș miniszter úrnak, a polgármestereknek, valamint a tervezői és tanácsadói csapatoknak a projektek támogatásának biztosításáért tett erőfeszítéseikért”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A múlt héten írták alá a gázhálózatok bővítésére vonatkozó projektek európai uniós alapokból történő finanszírozásáról szóló szerződést, Bihar megye déli része településeinek (Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Dragánfalva és Belényesitrás) esetében. A szerződés értéke több mint 77 millió lej.

 Az európai uniós finanszírozás a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) 8. prioritási tengelyén keresztül valósul meg, amelynek a következő elnevezése van: Intelligens és fenntartható elektromos- és gázszállító hálózatok. 

Bihar megyében a közeljövőben összesen 19 polgármesteri hivatal* kezdi meg a gázhálózatok bővítésére vonatkozó munkálatokat, amelyeket európai uniós kormányzati alapokból, a helyi költségvetésekből, és a kivitelezést végző cégek által biztosított magánforrásokból finanszíroznak.

* Európai uniós alapokból: Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpélyi, Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Dragánfalva és Belényesirtás esetében;

* Kormányzati alapokból: Váradszentmárton, Élesd, Esküllő, Cécke, Mezőtelegd, Illye és Alsókocsoba esetében;

* Magánalapok: Vaskohsziklás és Biharlonka (elkezdődtek a munkálatok), Oláhszentmiklós és Cséffa esetében.

Előző A kormány jóváhagyta a leendő váradszentmártoni körgyűrűvel kapcsolatos kisajátítások megkezdését

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor