Contact

Faültetési akció egy zöldebb Bihar megyéért

Itthon > Uncategorized > Faültetési akció egy zöldebb Bihar megyéért

Március 16-án több száz önkéntes vett részt a Váradszentmárton községbeli Betfia faluban tartott faültetési akcióban, amelyet a Bihar Megyei Tanács kezdeményezett, együttműködve a Bihar Megyei Prefektúrával, a Bihar Megyei Erdészeti Hivatallal, a Bihar megyei Ecolect csoporttal, valamint a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel. A projekt elnevezése: „Bihar megye ültet”. 

„Egy fontos környezetvédelmi projektet indítottunk el. Azt tervezzük, hogy évente szervezzünk majd ilyen faültetési akciókat, és ezeket  a jövőben egyszerre fogjuk megtartani a megye különböző övezeteiben. Mindannyian tisztában vagyunk azzal , hogy milyen nagy szükségünk van az erdőkre, a tiszta levegőre, és, hogy közös felelősségünk a  természet védelme és tisztelete. Sok jó dolgot vihetünk véghez magunkért és a közösségért is, amelyhez tartozunk”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Mintegy 15 ezer csemetét ültettünk el a követekező fafajtákból: tölgy, hegyi kőris, juhar és bükk. Három hektárnyi területen ültettünk facsemetéket, és 6-7 év múlva mindannyian részesülni fogunk az erdősítés előnyeiben ebben az övezetben is. Ez a projekt egy jó példa az intézmények közötti együttműködés és közös cselekvés tekintetében”, jelentette ki Teodor Suciu,  a a Bihar Megyei Erdészeti Hivatal- Romsilva igazgatója.

A mintegy 500 önkéntes azon közintézmények alkalmazottai, amelyek az akciót szervezték, a Celestica multinacionális cég munkatársai, valamint más olyan közintézmények képviselői, akik csatlakoztak a projekthez.*

A faültetési akción részt vett Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa, Horea Abrudan, Bihar megye főtanfelügyelője, és Cristian Buzlea, a Bihar Megyei Vidéki Beruházások Finanszírozása Hivatalának (AFIR) igazgatója.

A Bihar Megyei Tanács továbbra is támogatni fogja a hasonló kezdeményezéseket.

„Csatlakozunk a Nagyváradi Egyetem diákszövetsége és egy civil szervezet által  tartandó hasonló jellegű akciókhoz. Ősszel, amennyiben lesz egy újabb faültetési akció, akkor a megye valamennyi övezetében meg fogjuk szervezni. Terveink szerint az elkövetkező években, minden egyes erdőkerületben egyszerre szervezzünk ilyen akciókat a faültetési időszak alatt.”, tette hozzá Mircea Mălan.

*Környezetvédelmi Ügynökség, Védett Természeti Övezetek Országos Hivatala, Bihar Megyei Közúti Hivatal, Bihar Megyei Nyugdíjpénztár, Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, a kolozsvári székhelyű Regionális Híd- és Útügyi Főigazgatóság Bihar megyei kirendeltsége, Környezetvédelmi Őrség, Erdészeti Felügyelőség, Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Nagyváradi Határrendészeti Területi Felügyelőség, Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség, Bihar Megyei Vidéki Beruházások Finanszírozásának Hivatala, Bihar Megyei Gépjármű-nyilvántartási Hivatal, Bihar Megyei Mentőszolgálat, TopFormalis Oktatási és Képzési Egyesület.

Előző Elkezdték az első körforgalom építését a nagyürögdi körgyűrűn

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor