Contact

Fehér, Bihar és Kolozs megyék együttműködése az Erdélyi-szigethegység fejlesztéséért

Itthon > Uncategorized > Fehér, Bihar és Kolozs megyék együttműködése az Erdélyi-szigethegység fejlesztéséért

A Fehér, Bihar és Kolozs megyei tanácsok elnökei megegyeztek abban, hogy együttműködési megállapodást kötnek az Erdélyi-szigethegység turisztikai és infrastrukturális fejlesztésének érdekében. Ezt a három önkormányzat  e hónap végén tartandó rendes tanácsülésén fogják jóváhagyni. Ezt követően július folyamán kerül sor a három tanácselnök, Ion Dumitrel, Ilie Bolojan és Alin Tișe első munkamegbeszélésére, amikor is aláírják a megállapodást.

Az egyezség célja, hogy a három megyében elhelyezkedő Pádis / Erdélyi szigethegység útvonalának helyreállítása és korszerűsítése, az Erdélyi-szigethegység, „A kő országa. Románia karsztparadicsoma” karsztterületének fejlesztése és turisztikai népszerűsítése, valamint a turisták védelmének biztosítása az érintett övezetben. Egy másik cél a karsztvidék néprajzi, népművészeti és építészeti hagyományainak és biológiai sokféleségének védelme és népszerűsítése. Az érintett települések: Felsőgirda, Lepus és Aranyosfő Fehér megyéből, Vasaskőfalva és Bondoraszó Bihar megyéből, valamint Jósikafalva, Meregyó, Székelyjó és Havasnagyfalu Kolozs megyéből.

Az infrastruktúrafejlesztés tekintetében a Bihar Megyei Tanács vállalja a Kolozs megyével határos Pádis-Ponor Ék közötti útvonal, valamint a Fehér –Bihar – Kolozs megyék közötti összekötő út (a 763-as számú megyei út folytatása, Ponor Éktől Felsőgirda felé, a 750-es számú megyei úttal való kereszteződésig) helyreállítását és korszerűsítését, amely közigazgatásilag Bihar megyében található.

 „A Bihar Megyei Tanács jelenleg a Pádis- Ponor Ék közötti útszakasz helyrajzi tanulmányán dolgozik, júliusban elvégzik a földtani felméréseket, így augusztus végéig elkészülhet a hatástanulmány is. A tanulmányok kivitelezését késleltette, hogy a térségben lévő hóréteg miatt nem tudtak tavasszal dolgozni. A Pádis-fennsíkot Felsőgirdával összekötő úttal kapcsolatos részleteket a júliusban tartandó első találkozónkon fogjuk megbeszélni. A két megye önkormányzatával való együttműködés alapján megvalósul az Erdélyi-szigethegység térségére vonatkozó közös fejlesztési terv”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Fehér Megye Tanács munkálatokat fog végezni a Călineasa – Vf. Clujului –  a 750-es számú megyei út kereszteződése közötti útvonalon, a Kolozs Megyei Tanács pedig  korszerűsíti a Fehér – Kolozs-Bihar megyék közötti összekötő utat (a 763. számú megyei út folytatása), a Ponor Éktől kezdődően Felsőgirda felé (a 750. megyei út kereszteződéséig), amely közigazgatásilag Kolozs megye területén található.  A Kolozs Megyei Tanács egy európai uniós finanszírozású projekt révén már 20 kilométeren végzett  aszfaltozási munkálatokat, egészen Bihar megye határáig, a tervek szerint további 15 kilométer utat korszerűsít majd.

Az Erdélyi-szigethegység „A kő országa. Románia karsztparadicsoma” karsztterületének fejlesztése és turisztikai népszerűsítése kapcsán a megállapodás tartalmazza  a három megye közös turisztikai értékeinek kiemelését, a turisztikai útvonalak integrált hálózatának létrehozását, egy népszerűsítési terv kidolgozását, valamint az egyes turisztikai termékek közös fejlesztését.

A megyei önkormányzatok együttműködnek majd a néprajzi, népművészeti és építészeti hagyományok megőrzésében. Ugyanakkor ösztönözni fogják az autentikus termékek létrehozását, népszerűsítik a helyi gasztronómiai és kézműves termékeket, valamint építészeti/építési útmutatót dolgoznak ki, amely figyelembe veszi a térség sajátosságait. Ezen kívül tudatosító és tájékoztató akciókat fognak szervezni a helyi közösségnek, a turistáknak és a helyhatóságoknak a biológiai sokféleség és a  természeti örökség védelméről.

A megállapodás 10 évre szól és a három megye képviselői által történő aláírás napján lép hatályba. Az együttműködési megállapodás időtartama meghosszabbítható bármely résztvevő fél indokolt kérése esetén.

Előző Munkacsoport dolgozik Bihar megye fejlesztési stratégiáján

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor