Contact

Munkacsoport dolgozik Bihar megye fejlesztési stratégiáján

Itthon > Uncategorized > Munkacsoport dolgozik Bihar megye fejlesztési stratégiáján

Bihar megye 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési stratégiájáról volt szó azon a június 23-i megbeszélésen, amelyet a Bihar Megyei Tanács székhelyén tartottak meg. A terv elkészítéséért felelős cég, a CMPG Consultancy Kft. felvázolta a következő évek fejlesztési modelljét, a Bihar megyei  hatóságoktól és intézményektől kapott statisztikai adatok alapján.

A megbeszélés témái között szerepelt, a Bihar megyei stratégiai kérdések, a kulcsfontosságú stratégiai tényezők, a versenyelőny forrásainak meghatározása, valamint a következő évek célkitűzéseinek kijelölése, hogy Bihar megye gazdaságilag versenyképes legyen, amely lehetővé teszi a földrajzi elhelyezkedésből származó előnyök, a belföldi és nemzetközi konnektivitás  kihasználását. Ugyanilyen fontos a város-vidék közötti kiegyensúlyozott területi fejlődés, felhasználva a turizmusban fellelhető erőforrásokat, az életminőség javulásával, egy hatékony oktatási rendszerrel, valamint aktív kulturális élettel.

A tanácsadók szerint Bihar megyének jelenleg több gyenge pontja van, ezért e tekintetben javulás szükséges. Annak ellenére, hogy a megyénk változatos gazdasággal rendelkezik, a feldolgozóipar elsősorban olyan ágazatokban koncentrálódik, amelyek alacsony hozzáadott értékkel és alacsony bérekkel rendelkeznek. A fejlesztések tekintetében nagyok az eltérések a  megye központi része (Nagyváradi Metropolisz Övezet) és a megye többi része között, a vállalkozói hajlam alacsony, a turisztikai lehetőségek pedig nincsenek megfelelően kihasználva. Egy másik fellelhető gond, hogy az oktatási rendszer nem felel meg minden esetben a valós munkaerőpiaci  helyzetnek.

Bihar megye 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési stratégiájának elkészítése a „Döntési folyamat optimalizálása, valamint a stratégiai és költségvetési tervezés tökéletesítése a Bihar Megyei Tanács esetében.”elnevezésű terv alapján valósul meg. A projekt társfinanszírozása a 2014-2020-as Adminisztratív Kapacitás Operatív Program (POCA) keretéből történik.

Előző Hagyományőrző ünnepséget tartanak Nagyváradon

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor