Contact

„Fényt a fényből”: Húsvéti koncertek Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > „Fényt a fényből”: Húsvéti koncertek Bihar megyében

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia menedzsere, és Liviu Buțiu, a Bihar Megyei Kulturális Központ menedzsere március 16-án közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen ismertették a húsvét alkalmából tartandó koncertek programját.

A Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Bihar Megyei Kulturális Központ együttműködve tíz polgármesteri hivatallal, a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel és a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel március 19. és április 9. között rendezvénysorozatot szervez, amelynek a címe, „Fényt a fényből”.

Az előadásokon előadóművészek, népzenészek, a filharmónia tagjai, egyházi kórusok adnak elő a húsvéti időszakra jellemző énekeket és műveket. 

„Miért szervezzük meg ezeket az eseményeket? A cél az ember és a mindenható közötti hitbéli kapcsolat helyreállítása, amely az eredendő bűn miatt megszakadt. Lényegében arról a világosságról beszélünk, amelyet Krisztus, a feltámadása által hozott el számunkra, és arra ösztönöz bennünket, hogy osztozzunk mi is ebben az örömünnepben. Az emberek 2000 éve különbözőképpen idézik fel ezt a véghezvitt csodát a nagyböjti és a húsvéti időszakban. Tesszük ezt nemzedékről nemzedékre, érzelmekkel telítetten, énekekkel elevenítve fel a húsvét misztériumát”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Nagyon hasznos ez az együttműködés, ugyanis ez egy nyitás a filharmónia részéről,  így Nagyvárad mellett más Bihar megyei településekre is eljutunk. Szervezésünkben Ramona Bolojan szoprán énekesnő fog fellépni az április 6-án, 7-én és 8-án tartandó programokon. Egyes településeken a filharmónia kórusának egy része a néphagyományban fellelhető énekeket ad elő. Ancuța Pop Măslină, a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusának művésze is ilyen énekeket fog előadni az egyik koncerten”, közölte  Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia menedzsere.

A rendezvénysorozat március 19-én veszi kezdetét Köröskisújfalu településen, az ottani Szent Mihály és Gábriel arkangyalok tiszteletére felszentelt ortodox templomban.Az egyházközség gyermekkórusa és öt művész fog egyházi énekeket előadni.   A „Fényt a fényből” rendezvénysorozat április 9-én zárul a nagyváradi Máris Királyné Színházban.  

A következő tíz Bihar megyei településen fognak koncerteket tartani: Köröskisújfalu, Belényes, Vaskohsziklás, Vársonkolyos, Biharrósa, Fugyivásárhely, Élesd, Nagyszalonta, Margitta és Nagyvárad. A következő előadóművészek vesznek részt a projektben: Daniela Nane, Paula Hriscu, Ramona Bolojan és Maria Coman.

„A koncerteken az egyházi énekek rendhagyó interpretációi hangzanak majd el, amelyek egyes kutatások szerint néphagyományként terjedtek el Erdélyben. Szeretnénk megjeleníteni azt a drámai utat, amelyen keresztül az ember, a keresztény szellemiség elérkezik a bűnbánat pillanatáig, és a feltámadásra, az újjászületésre vágyik. Elsősorban a helyi művészek fognak fellépni, mivel itthon is vannak értékes, tehetséges előadóink, de együttműködünk külföldi művészekkel is”, fűzte hozzá Liviu Buțiu, a Bihar Megyei Kulturális Központ vezetője.

Előző <strong>Két ajánlatot nyújtottak be a </strong><strong>diófási pszichiátriai kórház épületének felújítására</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor